четвер, 13 жовтня 2016 р.

Чи можна пити воду?


Вже скоро таке питання може постати перед кожним, хто живе на Землі. За останніми підрахунками, на планеті проживає понад 7 мільярдів людей і населення нашої планети зростає щодня, а це означає, що кількість води, яку ми вживаємо, теж невпинно зростає. Додайте до цього кліматичні зміни і ви зрозумієте, чого бояться усі екологи світу – браку водних ресурсів.

Здавалося б, чого боятися Україні? Тут протікає 14 тисяч річок, маса озер, безліч підземних джерел - води має бути удосталь. Та тільки знайти кристально чисту водойму неможливо. Сіверський Донець, Західний Буг, Дністер, притоки Дніпра ще кілька років тому потрапили до списку надзвичайно забруднених рік. Нажаль, ситуація змінюється лише в гірший бік: в річках просто зашкалює кількість азоту, важких металів чи марганцю. Фактично води найвищої якості у країні немає, і навіть після очистки українці п’ють брудну воду. І якщо у столиці бодай трохи непокояться про водоочищення, у регіонах із цим колосальні проблеми.

Тепер уявіть собі Ізраїль, де питання питної води стоїть набагато гостріше, ніж в Україні. Там теж були проблеми з очищенням річок, та боротися за чисті ресурси почали ще на початку 90-тих. А нещодавно взагалі закінчили приголомшливий проект по відновленню басейну річки Кішон, звільнення його від токсичного осаду. Тепер це місце із забрудненої водойми перетвориться на «зелені легені» усього Хайфського регіону. А з очищеного мулу зроблять острів, аби ізраїльтяни могли відпочити та насолодитися природою. Що стало причиною такого успіху? Чітка програма дій із підтримання екологічного стану кожної річки та докорінне її виконання.

Та вже незабаром Україна збирається перейняти досвід Ізраїлю. Міністр екології України Остап Семерак та міністр екології, у справах Єрусалима і спадщини Держави Ізраїль Зєев Елькін під час своєї нещодавньої зустрічі домовилися про створення робочої групи з питань охорони навколишнього середовища та управління водними ресурсами. Ізраїльські експерти вчитимуть українців, як навести лад у питаннях очищення води, як попереджувати її забруднення та розкажуть, яким чином відновлює водні басейни Ізраїль. Україні залишиться лише втілити отримані уроки у дійсність.

Немає коментарів:

Дописати коментар