четвер, 13 жовтня 2016 р.

«Я не думаю про всі страждання. Я думаю про красу, яка все ще залишається», - це цитата з щоденника Анни Франк, одного із найболючіших творів всіх часів.


Історію Анни Франк знають усі, її щоденник перекладений шістдесятьма мовами, входить до переліку найважливіших книг століття, є частиною Реєстру пам’яті ЮНЕСКО.

Життя юної Анни та її сім҆ї стало квінтесенцією долі усіх євреїв Європи в часи Холокосту. Але таких історій, яку описала Анна було десятки тисяч.

Цього тижня світ побачила книга жінки, яка так само, як Анна Франк, пізнала жахи Катастрофи. 89-річна Керрі Ульріх з Нідерландів, яку називають роттердамською Анною Франк, розповіла історію свого життя у часи Голокосту.

Тоді її родина, як і сім’ї інших 140 тисяч євреїв, змушена була переховуватися від переслідування. Дівчині було майже шістнадцять років, тому усі події вона пропускала крізь своє, ще юне, серце.

Іудеї Ульріхи оселилися вдома у голландського подружжя на прізвище Зайлманc. Ці люди були ревними католиками, тому слідували заповіді «люби ближнього свого як самого себе». Задля порятунку єврейської родини, ці добрі люди віддали їм свою спальню, а самі стали жити у льосі, поряд із мішками з картоплею і зовсім перестали спілкуватися з будь-ким, щоб їх не викрили.

За словами Керрі Ульріх, те, що її родині вдалося вціліти – справжнє диво і вона пов҆язує це з Вищим провидінням. Сіоністи за ідеологією, багато часу Ульріхі провели у дискусіях із католиками Зайлманcами. Так минали дні, місяці, роки.

Зараз Керрі Ульріх 89 років. Попри те, що її порівнюють з Анною Франк, її історія закінчилася зовсім інакше. Вона одружилася, народила трьох дітей, має 20 онуків і 60 правнуків.

Ім’я родини Зайлманc навіки вписане до списку Праведників народів світу.

Я впевнений, що історії життя таких людей як Анна Франк та Керрі Ульріх мають знати усі. Одна з них свого часу відкрила світові усю правду про Голокост очима дитини. Друга вчить тому, що не зважаючи на все, слід вірити, йти на самопожертву заради блага інших, підтримувати одне одного. Ці вічні істини повинні закарбуватися у наших серцях назавжди.

Немає коментарів:

Дописати коментар