четвер, 20 жовтня 2016 р.

Друзі, учора весь світ спостерігав за важливим політичним видовищем.


У Лас-Вегасі відбулися останні телевізійні дебати між кандидатами у президенти Америки – Дональдом Трампом та Хілларі Клінтон. Здавалося б – це справа США, який інтерес тут має Україна чи Ізраїль? Великий. І я розповім, чому.

На увесь світ кандидатка від Демократичної партії заявила – російська влада шпигує за США. Звертаючись до Трампа, вона сказала: "Ви готові хвалити Путіна, готові розламати НАТО і зробити усе, що він хоче, ви продовжуєте отримувати від нього підтримку, бо у цих перегонах у нього є фаворит. Це безпрецедентна ситуація, бо в нас ніколи іноземний уряд не був замішаний до виборчого процесу». Республіканець, до речі, запевнив, що із Росією слід дружити, бо якщо ні – у них є ядерні боєголовки. На мою думку, навіть з цього короткого моменту очевидно, яку політику буде вести Трамп у разі своєї перемоги. Варто згадати лише, що однією з обіцянок кандидата у президенти стало можливе прийняття анексії Криму Росією. Звісно, на перших же теледебатах він передумав. З цього приводу хотів би згадати жарт віце-президента США Джо Байдена. «Я радію, що Трамп зрозумів, що Крим є частиною України. До речі, ще трохи – і він признає гравітацію».

І якщо позиція більшості українців стосовно виборів у США зрозуміла та передбачувана, то от з Ізраїлем все не так просто. Один з найвідоміших російськомовних ізраїльських порталів напередодні третього раунду дебатів провів опитування серед читачів, кого б вони хотіли бачити президентом США. У ньому прийняли участь 3 тисячі людей – добірка доволі велика. Трамп отримав 74 відсотків голосів, Клінтон – 20. Відповідно до іншого опитування, 63% ізраїльтян вважають, що кандидатка від Демократичної партії буде більше «тиснути» на країну. Натомість, у негативному впливі республіканця впевнені лише 8% опитаних. Водночас, івритомовні ізраїльтяни, як і американські євреї, у більшості Дональда Трампа не підтримують. Дослідження Американського єврейського комітету довело, що 57 відсотків виборців-євреїв упевнені, що саме Клінтон допоможе розвинути дружні стосунки з Ізраїлем.

Чому ж така різниця, спитаєте ви? Можливо, у надмірній прихильності винні заяви Дональда Трампа про те, що «Іран знищить Ізраїль, якщо мене не виберуть. А якщо виберуть, з Ізраїлем все буде добре»? Аж ніяк. Причина таких коливань симпатій надзвичайно відома українцям. Це – російська інформаційна пропаганда та маніпуляції. Очевидно, що Володимир Путін підтримує кандидата від республіканців, той – відповідає йому взаємністю. Аби в світі поширювалася позиція президента РФ, він скористався знаною технікою та запустив машину пропаганди. Тому не дивно, що російськомовні ізраїльтяни, можливо, навіть не розуміючи цього, потрапили під її вплив.

У цій ситуації Україна має зрозуміти, що Росія користується сильними інструментами впливу на світ. Що робити з цим? Давати відсіч, просувати Україну та її позицію усіма можливими способами. Я використовую для цього кожну, навіть найменшу нагоду, утім закликаю і вас робити все, щоб світ знав про Україну та її потреби, а особливо - рахувався з її думкою. Піар України у світі – це не жарти, а дуже потрібний інструмент, який може стати на заваді пропаганди. Повірте, йому слід приділяти значно більше уваги.

У підсумку хочу зазначити, що за опитуванням CNN, останні теледебати закінчилися перемогою Хілларі Клінтон. 52% проти 39% за Трампа. Ми можемо лише здогадуватись, хто з них переможе на виборах у листопаді, та це не суть. Головне слідкувати за політичними процесами у країнах, аналізувати, які перипетії точаться навколо них, вміти піддавати будь-яку подію критиці та засвоювати з неї урок.

Немає коментарів:

Дописати коментар