четвер, 6 жовтня 2016 р.

На заходах, присвячених Бабиному Яру в Києві, був присутній президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер.


У зв'язку з кончиною Шимона Переса він прямо з Києва вилетів до Ізраїлю. А там мільярдера Лаудера, сина Джозефа і Есте Лаудер, засновниці легендарної американської косметичної фірми «Estée Lauder», зустріли і затримали слідчі спеціального підрозділу ізраїльської поліції «Лахав 433», щоб відправити на допит.

«Лахав 433» - це відділ по боротьбі з тяжкими злочинами, який займається розслідуваннями випадків корупції, шахрайства та економічних злочинів на найвищому рівні. «Лахав» в перекладі з івриту означає «вістря, лезо» або «клинок». Його ще називають ізраїльським ФБР. Слідчі цього підрозділу мають справу з президентами, прем'єрами, міністрами і депутатами, не дивлячись на їх регалії, займані посади або заслуги.

В ізраїльському суспільстві існує нульова толерантність по відношенню до будь-яких чиновників: порушив закон - ласкаво просимо відсидіти, нікому немає діла до твого рангу або товщини гаманця. Навпаки, чим людина більш відома, тим пильніше за нею спостерігатимуть. «Лахав 433» займається цим професійно і його поліцейські оснащені найсучаснішими технологічними засобами, що дозволяють вести розслідування на високому рівні.

«Клієнтами» цього підрозділу були лідери політичних партій, опозиційних блоків, напевно вже всі міністри, глави урядів, президенти і рабини. Їхнє завдання - чистити верхівку суспільства. Так, після звинувачення в корупції, своє покарання зараз відбуває колишній прем'єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт; чинного прем'єра, лідерів правлячої партії і опозиції регулярно викликають на допити і це нормально. Зовсім недавно «Лахав 433» розслідував справу екс-міністра оборони Ізраїлю Біньяміна Бен-Еліезера, якому приписували отримання хабара в 2 мільйони доларів. Від вироку його «врятувало» те, що в серпні він помер...

Крім того, в Ізраїлі будь-яке журналістське розслідування не закінчується гучним вихлопом, а дуже швидко потрапляє в розробку до поліції. Ізраїль - маленька країна, тут усі знають один одного, і новини тут поширюються блискавично. Якщо вже ти потрапив до поля зору правоохоронних органів, то тебе перевірять «від і до». До того ж, журналісти пильно стежать за кожним кроком політиків.

Треба сказати, що навіть всередині самого підрозділу ведеться ретельна перевірка кожного співробітника - від рядового, до глави. Так пару років тому начальник «Лахав-433», генерал Менаше Арбів був звинувачений у хабарництві: за словами слідства, він підозрюється в тому, що за допомогою одного з найбагатших рабинів Ізраїлю домігся отримання в'їзної візи в США для дружини і сина, а також щомісяця отримував від рабина гроші для сина. До речі, цей самий рабин тепер сидить у в'язниці і дає свідчення проти своїх спільників.

Повертаючись до початку цієї історії: Роні Лаудер відмовився надавати свідчення «Лахаву» і заявив, що обраний слідчими час «є неприйнятним», оскільки він приїхав до Ізраїлю з Києва на похорон свого близького друга. Проте, мільярдер коротко відповів на ряд запитань і уклав угоду про те, що він або прибуде до Ізраїлю для дачі показань окремо, або до нього в Нью-Йорк приїдуть слідчі «Лахава». І повірте, вони приїдуть куди завгодно, тому що це в інтересах Ізраїлю.

Немає коментарів:

Дописати коментар