вівторок, 11 жовтня 2016 р.

Ось і підійшли до кінця десять днів покаяння, і сьогодні я вітаю вас із одним з найважливіших свят – Днем Спокути!


Йом-Кіпур – судний день, на якому іудей отримує вирок Бога, скріплений печаткою. Він вирішить долю людини на цілий рік. Саме у цей день посту дотримується більшість єврейського населення Ізраїлю, не залежно від рівня релігійності. Піст строгий – їсти та пити не можна 25 годин.

За традицією, обов’язково варто попросити пробачення у ближніх, раптом ви їх образили та не помітили цього. Також слід не забувати поминати померлих. Аби розплатитися із своїми духовними боргами, традиційно «дають цдаку» - роздають гроші, або ж просто посміхаються та роблять добрі справи.

Розповім вам про традиційний обряд, що зветься «капарот»: над головою чоловіка чи жінки крутять півня чи курку відповідно, кажуть, що тварина бере на себе людські гріхи. Птаха віддають різнику, а його вартість – віддають на доброчинність. Щоправда вважається, що обряд спрацює лише якщо людина дійсно розкаялася у своїх гріхах та прагне прощення.

Починають Йом-Кіпур із видатної молитви «Кол Нідре»: її мелодія унікальна та широковідома. Згадки про особливу музику цієї молитви уперше з’явилися у 16 сторіччі. Послухайте цей твір у виконанні Йоселе Розенблата і ви зрозумієте, що я маю на увазі. Послухати «Кол Нідре» до синагог приходять усі, вірні ж релігії залишаються у свято у синагозі на весь день.

На добу в Ізраїлі встановлюється тиша на дорогах – в цей день іудеї не їздять на автомобілях. Більше того – робити це не радять навіть іноземцям. Крім цього, в Ізраїлі не працюють магазини та ресторани, радіо та телебачення.

Закінчують Йом-Кіпур молитвою «Неіла»: вона «закриває» Небо, що десять днів приймало молитви та прохання вірян. Тож ця молитва – найпалкіша, у неї вкладають усі бажання та сили. Звучить шофар, а це значить, що усі вироки – винесені.

Бажаю вам доброї долі, чистих думок та Божої допомоги! Будьте щирими та дійте від усього серця, лише з найкращими намірами!

Немає коментарів:

Дописати коментар