четвер, 13 жовтня 2016 р.

Шановні українці, вітаю вас з Днем захисника України!


На офіційному рівні це свято відзначається в Україні лише вдруге, але історично традиція свята дуже давня, бо саме сьогодні відзначають ще й День українського козацтва та Покрову Пресвятої Богородиці.

За легендою, у цей день князь Аскольд узяв в облогу Константинополь. Мешканцям міста нічого не лишалося, як просити помочі у Бога, аби їм вдалося врятуватися. Тоді перед людьми з’явилася Богородиця і вкрила усіх своїм покровом, що по-церковному зветься омофором.

Мій колега, французький дипломат Жан-Бенуа Шерер ще у далекому 1788 році видав історичну працю, де йшлося, зокрема, про цей важливий для усього українства день. Він розповідав, що Покрова – найбільше свято для мужніх та хоробрих козаків. Вони настільки цінували його, що саме цього дня обирали нових членів старшини, дії яких мала благословити Діва Марія.

На Покрову українці одружувались, бо саме до цього дня мав випасти перший сніг, який своєю білизною нагадував вбрання нареченої. Крім цього, чоловіки ремонтували хату перед святом, бо якщо не встигнеш до свята – проведеш зиму у холоді.

У цей день будь хто може звернутися за благословенням до Пресвятої Богородиці, бо Вона все чує та готова захистити. Я впевнений, що сьогодні найбільше, чого ми можемо просити – здоров’я та сили нашим воїнам, які зараз захищають Батьківщину. Їм зараз найтяжче, але саме вони – захисники, якими пишається кожен із нас. Українці – сильна та мужня нація, жодні біди не зневірять нас. Боріться за своє майбутнє, бо з нами Бог!

Мужності, віри та натхнення вам, дорогі захисники!

Немає коментарів:

Дописати коментар