середа, 19 жовтня 2016 р.

Чи знаєте ви, який зараз основний тренд в галузі розвитку військового озброєння?


Ударні безпілотні літальні апарати. Ізраїльська компанія Israel Aerospace Industries розробила декілька таких. Хочу розповісти вам про «Harop», який з’явився 15 років тому. Більшість знають його як «дрона-самогубцю» чи «безпілотник-камікадзе». Усе тому, що в боєголовці знаходиться 15 кілограмів вибухівки, тож потрапляючи в ціль дрон самознищується. За його допомогою легко позбутися, наприклад, ворожого радару чи вантажівки. Уперше в реальному бойовому конфлікті «Harop» застосували збройні сили Азербайджану під час недавнього конфлікту в Нагірному Карабасі.

Зараз Україна знаходиться лише на шляху становлення виробництва ударних безпілотних літальних апаратів. Поки таких, як«Harop», тут немає. Але це не означає, що розробники стоять на місці. «Дрони-самогубці» тут простіші, утім такі напрацювання, на мою думку, точно матимуть розвиток у майбутньому.

Наприклад, літаюча вибухівка М-49 «Гайдамака». Апарат розробили у 2014 році фахівці науково-виробничого центру безпілотної авіації «Віраж» при Національному авіаційному університеті. Перенести такий безпілотник може одна людина, завдяки йому проводять розвідку. Якщо ж начинити «Гайдамаку» двома кілограмами вибухівки можна нанести потужний удар. Ще одна розробка зветься «Ятаган-2», цей БПЛА створило об’єднання Альянс «Нова Енергія України». Пристрій також невеликий, військовий може запустити його прямо з руки. Крім цього, його можна встановити на бойових машинах піхоти.

Нажаль, поки ці розробки не прийняті до масового виробництва. Попри це, секретар РНБО Олександр Турчинов пообіцяв, що ударним українським безпілотникам – бути! Зараз їх виробляють на потужностях ДП «Антонов». Йдеться не про дрони-камікадзе, та я упевнений, це лише перші кроки. Українська армія має побачити вітчизняні БПЛА вже наступного року, і якщо досвід буде вдалим, то розробки продовжаться і озброєння України вийде на новий рівень.

Я вже розповідав вам, що в Ізраїлі перші безпілотники з’явилися так само, як і в Україні – через військове напруження та силами волонтерів. Минули роки, та до розробки БПЛА досі ставляться надзвичайно серйозно. Сьогодні управління кадрами Армії оборони Ізраїлю відкрило нову програму підготовки академічного резерву. Вона зветься «Сілон». В рамках програми найкращі школярі коштом армії навчатимуться як обслуговувати та розробляти безпілотні літальні апарати. Навчання триватиме 4 роки, опісля студенти пройдуть офіцерські курси та служитимуть у дослідницьких центрах міністерства оборони та ВПС. Це – майбутнє оборони Ізраїлю, бо наступні десятиріччя саме БПЛА будуть центром військових розробок.

Я впевнений, що Україні теж варто думати про розвиток виробництва безпілотників не на два, а на десять кроків уперед. Розробками, які вже є у країні, не слід нехтувати, їх варто всебічно підтримувати та розвивати. Тоді обороноздатність України зросте у рази.

Немає коментарів:

Дописати коментар