понеділок, 10 жовтня 2016 р.

Ядерна програма Ізраїлю – це таємниця за сімома печатками, і країна вміло цим користується.


Найбільш майстерно це робив, на мою думку, Шимон Перес: «Ізраїль не буде першою країною, яка принесе ядерну зброю на Ближній Схід. Утім, другою вона бути не може», - казав він. Така політика викликала безліч здогадок, чуток, перепитій.

Головною таємницею наприкінці 1950-тих стало зведення ядерної станції посеред пустелі у Негеві. Шимон Перес та уряд Ізраїлю запевняли усіх – розробки ядерних програм відбуваються виключно у мирних цілях, та вже скоро офіційно змінили мету функціонування центру на розробку озброєння. Центр став ще більш секретним, почали ходити чутки, що там стільки плутонію, що можна створювати ядерну зброю. Над питанням – що ж розробляють у Негеві, билися у верхівках чи не всіх країн світу.

Біографи Переса запевняють – саме він, тодішній заступник міністра оборони Ізраїлю, став ініціатором зведення реактору та створення центру. Сам Перес вважав, що одна лише наявність цього об’єкту примусила арабських лідерів підписати мирні Угоди в Осло у 1993 році. Він був упевнений, що араби бояться Ізраїль, і вважають, що його буде складно знищити. В будь-якому разі Перес пишався тим, що Ізраїль ніколи нікому не погрожував ядерною зброєю та не проводив жодних тестувань. Він не лише збудував центр, а зробив із нього легенду, що лякала і захоплювала одночасно.

Сьогодні , щоб вшанувати людину, яка стояла біля витоків ядерної програми Ізраїлю, ядерний дослідницький центр в Дімоні скоро можуть назвати на честь ініціатора його створення. На цьому наполягає прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу. В уряді розуміють, що Шимон Перес зробив чимало для створення ядерного дослідницького центру. Підтримують таке рішення і у мерії Дімони: там ім’ям Переса вже назвали міське озеро, яке нещодавно відкрили.

Шимон Перес помер, та ядерний центр, який він звів, буде форпостом безпеки для багатьох поколінь ізраїльтян. Тому, на мою думку, ініціатива із перейменуванням – обов’язкова до втілення. Ім’я Переса, надане такому важливому та унікальному об’єкту, нагадуватиме нам, що розум та сила – невід’ємні поняття, а їхнє поєднання завжди веде до успіху.

Немає коментарів:

Дописати коментар