пʼятниця, 7 жовтня 2016 р.

Світ змінюється надзвичайно стрімко і сьогодні у бойових діях вже не працює кредо «На війні, як на війні».


Причина – дуже відома: розвиток цифрових технологій. Він дозволяє звести рівень втрат серед мирного населення до мінімуму, завдаючи максимальних збитків військовій силі.

Ізраїль – це країна, яка є дуже «зручною» для потенційних агресорів. Він має середню протяжність з заходу на схід всього 120 км, і тут виключено поняття тилу як такого. Тим не менш Ізраїль на сьогоднішній день став розвинутою державою з величезною кількістю високотехнологічних стартапів та IT-компаній. Цифрові технології, які використовуються в тому числі в військовій промисловості, є одним з найпопулярніших товарів для експорту і внутрішнього використання.

Взяти, наприклад, систему ЦАЯД, яка використовується у сухопутних військах і допомагає визначити розташування кожної бойової одиниці, включаючи БТР чи авто. Маючи доступ до системи, військовий бачить розташування ворога і приймає рішення щодо подальших дій. За допомогою ЦАЯД також реалізується комунікація між командуванням та військовими «в полі».

З 1999 року було створено 20 версій системи. Маючи спочатку військову приналежність, ЦАЯД набуло і кількох «побутових» функцій. Наприклад, завхоз військової частини може за її допомогою відправити запит на доставку води, палива та інших матеріалів.

Немає сенсу вважати, що у найближчому майбутньому світ стане настільки розвинутим, що війни зникнуть як такі. Проте будь-яку , навіть найстрашнішу, дію можна зробити, наскільки це можливо, більш гуманною. І якщо вже є атака агресора, можна докласти всіх зусиль, щоб жертви були як найменшими. Мирного всім неба!

Немає коментарів:

Дописати коментар