пʼятниця, 7 жовтня 2016 р.

Організація Об’єднаних Націй отримала нового очільника, яким став колишній прем’єр-міністр Португалії Антоніу Гутерреш.


 Новообраний голова ООН пообіцяв, що буде «чесним посередником, будівником мостів та тим, хто спробує створити умови для розуміння». Попри те, що на цю посаду заздалегідь планували призначити жінку, та ще й зі Східної Європи, Гутерреш став єдиним кандидатом, до якого не було жодних зауважень. Останні 11 років політик обіймав посаду Верховного комісара ООН у справах біженців. Це питання й досі є одним з головних та найболючіших у світі, бо тільки на кінець 2015 їхня кількість сягнула 65 мільйонів.

Хто ж він, новий генеральний секретар ООН? Соціаліст, людина з сильним темпераментом, без сумніву, великий друг Ізраїлю. Під час свого першого офіційного візиту до Ізраїлю, ще у 1993 році, Гутерреш (тоді ще голова Соціалістичної партії Португалії) легко знайшов спільну мову з тодішнім міністром закордонних справ Шимоном Пересом та прем’єр-міністром Егудом Бараком. Вони дружили кілька десятиліть, і зараз Барак щиросердно привітав політика із новим призначенням. В Ізраїлі упевнені – на Антоніу Гутерреша можна покластися, він людина слова та діла.

Як це призначення може позначитися на Україні? За прогнозами, Гутерреш може докорінно змінити організацію. Останнім ООН вона втратила свій авторитет, бо замість реальних дій висловлювала тільки занепокоєння. У соцмережах її почали жартома називати «Організацією Занепокоєних Націй». Та новий генсек відомий своїм вольовим характером і вмінням «протягувати» навіть незручні, але вкрай важливі рішення. По-перше, він збирається реформувати ООН. Крім того, Антоніу Гутерреш хоче розпочати нову віху дипломатії миру, коли у світі конфлікти вирішуються, а не створюються. Якщо ці наміри втіляться у дійсність, Україна тільки виграє від таких змін.

Немає коментарів:

Дописати коментар