четвер, 13 жовтня 2016 р.

Вчора Парламентська асамблея Ради Європи прийняла дві історичні резолюції стосовно України.


У цих документах нарешті все, що відбувається на території нашої країни, називається своїми іменами. По-перше, мова вже не йде про «конфлікт в Україні», а тільки про «російську агресію в Україні». Це відповідь всім тим, хто й досі говорить про якісь «громадянські конфлікти» та не хоче бачити реальні речі.

Крім того, ПАРЄ визнає анексію Криму Росією та військову інтервенцію РФ до Східної України і називає їх порушенням норм міжнародного права. В одній з резолюцій навіть було змінено назву з «Наслідки кризи в Україні» на «Наслідки російської агресії в Україні». Навіть ті європарламентарі, хто зазвичай стає на бік Російської Федерації, попри навалу російської пропаганди, цього разу зрозуміли та погодилися – саме вона спровокувала військові дії в Україні, підтримує сепаратистів та проводить незаконні дії на території суверенної держави.

Крім того, ПАРЄ визнала, що самопроголошені «ДНР» та «ЛНР» створені та підтримуються Росією: саме з неї керують усіма «офіційними» органами цих «недокраїн», тож вони не мають жодної легітимності.

Парламентська асамблея підтримала продовження санкцій проти РФ до повного відводу військ з території України та відновлення суверенітету нашої держави, вкотре засудила незаконні вибори в Криму, заборону РФ Меджлісу, незаконне утримання українських в҆язнів на території Росії та інше.

Також вперше у ПАРЄ прозвучали слова про неможливість проведення виборів на Донбасі, якими так активно аргументує Росія в Мінську. За словами Крістіни Зеленкової та Марілуїз Бек, які і робили доповідь по Україні, оскільки гарантувати безпеку виборців на непідконтрольних територіях неможливо, то не може бути й мови про вибори на Донбасі.

Окремою «родзинкою» засідання ПАРЄ стала відмова допустити представників Росії до роботи Асамблеї.

Я впевнений, що прийняття цих резолюцій відкриють Україні шлях для перегляду існуючих та укладення нових, більш дієвих домовленостей. Зокрема, вони можуть вплинути на хід Мінських перемовин, бо доводять, що пункти, які лобіює Росія, насправді - нісенітниця.

Тож дякую українській делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи за чудово виконану роботу!

Немає коментарів:

Дописати коментар