пʼятниця, 14 жовтня 2016 р.

Як побудувати могутню армію?


Відповідь на це питання точно знають в Ізраїлі. Сьогодні я розповім вам про один з секретів успіху збройних сил цієї величної країни.

Споконвіку дітей надихали військові. Подивитися зміну караулу, святковий парад, просто зустрітися з людиною, що пережила війну було великою честю. В Ізраїлі змалку знають, що служити в армії – найважливіший обов’язок. І прагнуть долучитися до збройних сил з неабиякою палкістю. Молодь у цьому пориві всебічно підтримують. Для того, аби підлітки відчули на собі усі особливості справжнього вишколу, при Армії оборони Ізраїлю функціонує спеціальна міжнародна організація, що зветься Гадна.

Офіційно вона з’явилася у 1948 році, та перші підрозділи військово-спрямованих підліткових формувань були задіяні ще кількома роками раніше. Вони були частиною Хагани – єврейської підпільної армії, що воювала з арабськими терористичними бандами у часи британського мандату. Зараз – це абсолютно відпрацьована програма, за якою навчають підлітків від 13 до 18 років. Щороку вишколи проходять 19 000 ізраїльтян, а ще сотні юних хлопців та дівчат з інших країн, які теж хочуть відчути на власному досвіді, як воно – нести армійську службу.

Тут все серйозно, а не як у кіно: підйоми о 5 ранку, кілька хвилин на підготовку та прибирання, шикування на плацу, відповідальні завдання на увесь день. До речі, стосуватися вони можуть не лише військової справи. Наприклад, декому може перепасти догляд за городом, або генеральне прибирання приміщень, бо справжній солдат має виконувати будь-які команди віддано і бути витривалим.

Вчать підлітків високопрофесійні кадрові офіцери армії, а координує навчання Міністерство просвіти. Хоча головний наголос під час вишколів ставиться скоріше на загальний патріотичний розвиток, підлітки встигають набути потрібних військових навичок, що є основоположним фундаментом допризовної підготовки.

По закінченню курсу Гадна видає спеціальний сертифікат, який підліток використає при вступі у армію, а з набутими навичками завдяки йому може потрапити в якийсь з елітних підрозділів. Та не для усіх армія – кінцева мета. Безліч юнаків проходять курс просто для того, аби підвищити власну витривалість та запалити вогонь патріотизму у серці.

Я переконаний, подібні курси мають набути масштабного характеру і в Україні. Країна, що знаходиться в стані війни, потребує тих, на кого можна буде покластися. Це – молоде покоління українців, яке повинно бути військово-обізнаним та, щонайменше, щиро патріотичним. Тоді зламати це суспільство буде неможливо.

Немає коментарів:

Дописати коментар