вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Друзі, сьогодні я хочу поговорити з вами про демократію.


За канонами, вона не може існувати без конкуренції та політичного плюралізму. Усі думки, підходи та ідеології мають право на існування, якщо їх підтримує серце демократії – народ.

Але існують моменти, коли демократією грають та використовують собі на користь. Зараз в Ізраїлі вирує скандал навколо організації «Бецелем». Вона збирає інформацію щодо порушення прав людини на території Східного Єрусалиму, Голанських висот, Західного берега ріки Йордан, Сектора Гази та Ізраїлю. Здавалося б – абсолютно вдячна та чесна справа, якою варто пишатися. Але, як і усюди, є підводні камені. Останнім часом «Бецелем» грає в абсолютно антиізраїльську гру.

Уявіть, генеральний директор організації відвідав засідання Радбезу ООН (яке Ізраїль офіційно бойкотував, бо воно стосувалося єврейських поселень, а ініціював його Єгипет, Сенегал, Малайзія… Знайомий перелік країн, хоча б з останнього голосування резолюції ЮНЕСКО). Він виголосив промову із закликом до світу «покласти кінець окупації», вочевидь, маючи на увазі території, які контролює Ізраїль після перемоги у Шестиденній війні 1967 року. Людина, що живе та очолює організацію в Ізраїлі, на світовій арені каже, що його країні треба дати сигнал про те, що не можна «50 років контролювати інший народ та називати себе демократичною державою».

Думаю вам, дорогі читачі, знайомі такі тези. Звісно, вони не є абсолютно ідентичними, але показують, як в середині однієї країни можуть існувати два абсолютно різні ідеологічні табори. І Україна, як ніхто, знає, до яких бід це призводить.

Уряд Ізраїлю відреагував доволі компромісно. Заборонив членам організації проходити альтернативну армійську службу. Це зрозумілий крок, бо «Бецелем», що фінансується з-за кордону, дійсно потрібно обмежити у пільгах. А ще більше слід обмежити організацію, антидержавницькі дії якої на міжнародній арені офіційно підтримала Росія.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу сказав важливі слова з цього приводу: «Ізраїльська демократія дозволяє висловитися, у тому числі, представникам карикатурних та божевільних організацій, таких як «Бецелем». Та більшість громадян знає правду. Ми продовжуватимемо відстоювати справедливість та інтереси своєї держави, попри міжнародний тиск».

Шановні українці, з цього приводу хочу нагадати вам, що лише народ має останнє слово та має бути основоположним рушієм будь-яких рішень. Навіть найсильніші країни можуть мати внутрішніх ворогів, але із ними потрібно вміти боротися.

Немає коментарів:

Дописати коментар