понеділок, 17 жовтня 2016 р.

Зараз Ізраїль святкує Суккот, і, за давніми традиціями, у середу біля Стіни плачу зберуться тисячі іудеїв, аби взяти участь у щорічному благословінні коенів.


Це – одне з наймасштабніших богослужінь. Під час нього представники старовинного роду коенів – храмових священників, що походять з роду Аарона, брата Мойсея, вкриваються талітами і промовляють молитву, у якій згадують служби часів Першого та Другого Єрусалимських Храмів.

Цього року зібрання матиме особливий сенс. Міністр закордонних справ Ізраїлю Ар’є Дері закликав якомога більше людей прийти на богослужіння, аби таким чином довести, що зв’язок євреїв та їхніх святинь неможливо зруйнувати.

Усе через скандальну резолюцію, яку нещодавно ухвалила ЮНЕСКО. Вона заперечує зв’язок іудеїв ізголовними святинями – Храмовою горою та Стіною плачу. Авторами цього нонсенсу став Єгипет та Палестинська національна адміністрація, саме вони внесли резолюцію на голосування. Документ, у якому,крім цього, Ізраїль більше десятка разів звинувачують в «окупації палестинських територій», був підтриманий 24 країнами. Серед них – Росія. Представники України, утрималися від легітимізації цього нонсенсу. Дякую вам за це.

Я абсолютно підтримую позицію голови ізраїльського уряду Біньяміна Нетаньягу з приводу цього питання. Він навів чудові приклади: "Твердження, що єврейський народ не має відношення до Єрусалиму і Храмовій горі, так само абсурдно, як твердження, що Китай не має відношення до Великої китайської стіни, а Єгипет - до пірамід. Своїм абсурдним рішенням ЮНЕСКО втратила залишки своєї легітимності". На мою думку, міжнародна організація такого рівня, як ЮНЕСКО, не має жодного морального права підігрувати певним країнам та спекулювати історичною спадщиною. Такі рішення ображають не лише усіх віруючих євреїв, а й тих, хто просто пишається своєю історією.

Це вже не перша антиізраїльска резолюція організації з питань освіти, науки та культури при ООН. І це бентежить мене. Як та чому у часи, коли світ і так страждає від засилля конфліктів, відома міжнародна організація створює нові?

Я впевнений, українці розуміють позицію Ізраїлю. Бо відчуття посягання на власні святині та території також панує і в Україні. Друзі, нам слід підтримувати одне одного, бо інакше історія та віра не матиме жодного значення взагалі.

Зараз в організації збираються переглянути винесене рішення та планують змістити фінальне голосування. Можливо, там злякалися того, що Ізраїль припинив співпрацю з ЮНЕСКО. Хочу запевнити, головне, аби такі ганебні моменти виправляли. Та гірку ноту того, що це вже сталося, не прибереш із загальної пісні.

Немає коментарів:

Дописати коментар