понеділок, 3 жовтня 2016 р.

Минулий тиждень був повний важливими для України та Ізраїлю подіями: візити на найвищому державному рівні, переговори, Бабин Яр, трагічна смерть Шимона Переса, незапланований візит Петра Порошенка до Ізраїлю.


В цій круговерті подій, безкінечних суперечках про спільну історичну спадщину, дещо загубилися вкрай важливі переговори між українським президентом, його ізраїльським колегою та прем҆єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху.

А між тим, було досягнуто вкрай важливих домовленостей. Зокрема, під час зустрічі з Біньяміном Нетаньяху досягнуто згоди про пожвавлення торговельно-економічної співпраці між Україною та Ізраїлем.

Також йшлося про вкрай важливу тему – підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем. Український президент навів прості цифри: з часу встановлення безвізового режиму між нашими країнами, кількість українців та ізраїльтян, які відвідують Україну та Ізраїль, збільшилась у 10 разів. Звичайно, це значно спрощує пересування громадян України та Ізраїлю, сприяє налагодженню ділових зв҆язків між представниками бізнесу. Тому підписання угоди про вільну торгівлю іще більше сприятиме розвитку двосторонніх відносин та пожвавленню економічної співпраці.

Сторони домовилися прискорити переговори по укладанню Угоди, саме тому в жовтні цього року буде проведено чергове засідання спільної українсько-ізраїльської Комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва.

Також були переговори з питань співпраці в науково-технологічній галузі, розвитку туризму, співпраці в аграрній сфері. Найближчим часом особливу увагу буде приділено впровадженню досвіду Ізраїлю у системах зрошування, яких потребують південні регіони України.

Крім того, Україна та Ізраїль планують і надалі лібералізувати авіасполучення між країнами, щоб прибрати будь-які можливі перешкоди для перевізників.

Також президент Порошенко звернувся до ізраїльських інвесторів з пропозицією приймати участь в процесі приватизації в Україні: він черговий раз підтвердив велику зацікавленість ізраїльтян в цьому питанні.

Я не раз розповідав, що ізраїльський бізнес, представники влади завжди проявляють цікавість до співробітництва з українцями. Але, за їх словами, процес двосторонніх економічних відносин необхідно спростити. Саме тому питання про Зону вільної торгівлі між нашими країнами таке важливе. Наразі обіг між Україною та Ізраїлем складає біля 1 мільярда доларів на рік, але потенціал значно і значно більший. З кожним роком Ізраїль проявляє все більшу зацікавленість в українських проектах, ресурсах на розробках, тому законодавчі зміни просто необхідні.

Зараз вкрай важливо, щоб Верховна Рада ратифікувала Угоду про тимчасове працевлаштування українських працівників на ринку праці Ізраїлю, як це вже зробив Кнессет. Тоді в Ізраїлі зможуть офіційно працевлаштуватися біля 20 тисяч українців причому на тих же умовах, що й самі ізраїльтяни.

Ізраїль готовий до співробітництва з Україною в усіх сферах і дуже важливо раціонально скористатися цією довірою, не звертати уваги на зауваження тих, хто хоче зіпсувати двосторонні відносини між нашими країнами.

Україна та Ізраїль мають спільне минуле, українців та євреїв пов҆язала сама історія. Але не можна жити лише минулим, необхідно дивитися в майбутнє, розвивати та поглиблювати стосунки на офіційному рівні, відкривати ринки, спрощувати процедури, активізувати торгівлю. Цей процес є взаємовигідним для обох держав.

Немає коментарів:

Дописати коментар