понеділок, 17 жовтня 2016 р.

Дорогі друзі!


Щиро вітаю усіх іудеїв з одним з найвизначніших свят – Суккот! Це величне біблійне свято розпочалося учора і триватиме до 23 жовтня. У ці дні люди мають згадувати найголовніше: навіть якщо ти надзвичайно багатий, пам’ятай про бідність. Бо де б ти не жив, Бог захистить тебе і подарує процвітання.

Таким чином іудеї шанують пам’ять про 40 річну мандрівку єврейського народу від Єгипту до Землі Обітованої. Тоді ізраїльтяни жили у куренях та сподівалися лише на милість Всевишнього. Зараз, коли народ має міцні та надійні домівки, на знак вдячності люди переселяються у тимчасове житло, аби виконати вікову заповідь.

Це свято надзвичайно особливе, бо для його проведення будують спеціальну курінь – сукку. Розміщують її під відкритим небом: на подвір’ї, балконі, на веранді. Стіни можна звести з будь-якого матеріалу, та дах має бути тільки з гілок. Важливо також прикрасити сукку, для цього використовують 7 плодів, якими багата Земля Ізраїлю: пшеницю, оливки, ячмінь, фініки, інжир, гранати та виноград. У цьому чудовому курені цілий тиждень мають жити усі чоловіки у родині. І хоча зараз євреї не дотримуються цієї традиції на всі сто відсотків, вони проводять трапези та іноді ночують у сукках.

Ще одна важлива традиція – піднесення Лулаву. Щодня прийнято брати в руки та благословляти чотири види рослин. За одним з варіантів, кожна з них представляє певну частину тіла. Етрог (плід цитрусу) – це серце, пальмовий лист – хребет, гілки мірту – очі, а верба – вуста. Усі разом вони уособлюють людину, яка усім серцем віддана Богу.

Знайоме це свято й українцям. Здавна вони називали його «єврейськими кучками», вважали, що іудеї вміють керувати погодою. Про це писав навіть видатний український письменник Іван Франко. Розповідав, що на Прикарпатті євреї любили, щоб під час «кучок» йшов дощ. Мовляв, тоді в них буде багато грошей.

Друзі, у Торі дні Суккот називають «часом радості». Бажаю кожному з вас, знайти цю радість у своєму серці, не зважаючи на будь-які проблеми та негаразди. Хоча Україна зараз переживає складні часи, варто знати, що вони минуть і на цій землі запанує мир. Пам’ятайте, приклад наших предків довів: якщо вірити та прагнути кращого, воно обов’язково прийде. Насолоджуйтеся кожною миттю та цінуйте кожен прожитий день!

Немає коментарів:

Дописати коментар