пʼятниця, 31 березня 2017 р.

Друзі!



Я часто наголошую на тому, що Україна має брати приклад з Ізраїлю, зокрема, у питаннях, які стосуються оборони країни. Коли ворог завжди чатує поряд, потрібно завжди бути напоготові. А ще – мати в своєму розпорядженні нову та надсучасну зброю. Раніше я розповідав вам про ізраїльські безпілотники і танки, а сьогодні хочу розказати про історію створення автомату TAR-21, або «Тавор». Саме у цей день у 2004 році його прийняли на озброєння Армії оборони Ізраїлю.

До речі, існує й український варіант цієї гвинтівки, що має назву «Форт-221». Виробляти його почали ще у 2009 році на заводі «Форт» у Вінниці згідно з домовленостями з ізраїльською компанією-виробником. Випускають зброю частково з ізраїльських комплектуючих у військовому та громадянському варіантах. «Форти» виробляють на замовлення підрозділів спеціального призначення СБУ, СЗР і МВС, а також української армії.

У 1993 році командування ЦАХАЛу вирішило замінити застарілий автомат Galil на більш сучасний американський М16. Та концерн Israel Military Industries (нині Israeli Weapons Industries), вивчивши потреби ізраїльської армії, вирішив не стояти осторонь та розпочати виробництво свого автомату. Попри те, що закупівлю американської зброї вже розпочали, проект визнали перспективним і підтримали.

Назвали гвинтівку «Тавор» на честь однойменної гори на півночі Ізраїлю, яка згадується в Старому Завіті. Головною особливістю було те, що цей автомат був абсолютно новим і не став переробкою або модернізацією іншої зброї.

Військові випробування TAR-21 відбулися в кінці 1990-х-початку 2000-х років. Спершу виявили недоліки, згодом зброю доопрацювали і, врешті, «Тавор» продемонстрував свої переваги над М16, зокрема, влучніше стріляв та був зручнішим. Спершу гвинтівкою озброїли кілька рот в піхотній бригаді «Гіваті». Вже у 2002 році її почали використовувати у спецопераціях, а за два роки – офіційно була обрана для озброєння Армії оборони Ізраїлю.

Таким чином ізраїльський автомат витіснив у країні американський аналог. Це чудовий приклад того, що якщо підходити до вирішення викликів, перед якими стоїть країна, якісно та професійно, можна не лише допомогти їй у захисті, а й розбудувати виробництво. Українці мають реалізовувати свій потенціал та втілювати свої ідеї щодо модернізації озброєння, аби допомогти тим, хто зараз воює на Донбасі. Разом ми – сила!

Немає коментарів:

Дописати коментар