неділя, 12 березня 2017 р.

Друзі!



Сьогодні іудеї всього світу святкують Пурім - свято в пам'ять про чудесне спасіння євреїв у часи перського царя Ахашвероша (5 сторіччя до н.е.) Назва свята походить від слова «пур», що означає «жереб».

У Книзі Естери оповідається історія цього свята. Одного разу цар Ахашверош влаштував великий бенкет, на якому хотів похвалитися красою своєї дружини Вашті. Але та відмовилася виходити до гостей, що неймовірно образило правителя.

Тоді до його палацу привезли безліч гарних дівчат, аби він обрав собі іншу дружину. Йому сподобалася Естер, дівчина-єврейка, до всього – сирота. Вона росла із двоюрідним братом – Мордехаєм. Естер стала царицею, але не розповіла Ахашеврошу про своє походження.

Одного разу Мордехай дізнався, що на царя готують замах. Він розповів про це Естер і таким чином врятував життя цареві.

Натомість, Ахашеврош призначив своїм радником ненависника євреїв – Амана. Його боялися усі, крім Мордехая. Той ніколи не схиляв перед ним голови, за це Аман вирішив покарати не тільки бунтівливого чоловіка, а й усіх євреїв. Він кинув жереб, аби визначити, коли слід фізично винищити усіх іудеїв. Це був 13 день місяця Адар. Та Мордехай дізнався про його задум і розповів Естер.

Вона, попри заборону приходити до царя без запрошення, що загрожувало їй смертю, пішла на розмову. Запросила правителя разом з Аманом на бенкет. Розповіла Ахашеврошу про своє походження та загрозу, під яку потрапив увесь єврейський народ і попросила не вбивати нікого. Цар виконав її бажання і наказав стратити Амана. За іронією долі, на тій самій шибениці, яку Аман приготував для брата цариці.

Цар видав окремий указ, за яким усі євреї Персії мали встати на захист свого життя. 13 Адара, у день, який Аман обрав днем смерті іудеїв, вони винищили тисячі своїх ненависників. А наступного дня – відзначали своє спасіння.

І нині Пурім – одне з найголовніших свят року. Протягом двох днів проводяться веселі бенкети, маскаради і карнавали. За традицією, готують особливу страву – «вуха Амана» - трикутні пиріжки з джемом. А ще слід напитися вина так, щоб не відрізняти імені Амана від Мордехая.

Друзі! Це ще раз доводить, що опускати руки не варто ніколи, слід вірити у спасіння та боротися за нього. Бажаю всім веселощів та щастя у цей святковий день!

Немає коментарів:

Дописати коментар