понеділок, 13 березня 2017 р.

Друзі!


Сьогодні свій День народження відзначає відомий український письменник, один з найвпливовіших творців сучасної української літератури – Юрій Андрухович. У серпні 2016 він отримав медаль Ґете за те, що доклав руку до «міграції культур» - завдяки своїй авторській та перекладацькій діяльності. Андрухович – людина, яка є уособленням «українськості». До того ж, багато з нинішніх подій в Україні він передбачив ще у 2010.

Юрій Андрухович народився 13 березня 1960 року у Станіславі (нині Івано-Франківськ), навчався в спеціалізованій школі № 5 з поглибленим вивченням німецької мови. Вивчився на редактора в Українському поліграфічному Інституті у Львові. Працював у газеті, служив у війську. У 1994 році захистив кандидатську дисертацію по творчості забороненого в радянські роки українського поета Богдана-Ігоря Антонича.

Багато хто знає Андруховича як лідера відомої поетичної групи Бу-Ба-Бу («Бурлеск-Балаган-Буфонада»). Її тодішня творчість стала відгуком на соціальні події 1980-тих років, опозицією існуючій офіціозній літературі.

Разом із колегою по угрупованню Юрієм Іздриком вони почали видавати перший в Україні постмодерністський журнал «Четвер».

Юрій Андрухович – автор романів «Рекреації», «Московіада», «Перверзія», книг віршів та есе. Крім цього, він переклав українською «Гамлета» Шекспіра, твори німецьких та американських поетів. Самі ж твори письменника теж неодноразово перекладалися.

Саме Юрій Андрухович під час Євромайдану зачитав «Завдання 5.12» від мистецької громади, адресоване як тодішній владі, так і опозиції, де закликав їх дати змогу просто жити та будувати свою країну.

«Бо всі ми живемо приблизно так, що коли не вступаємо у щоденну боротьбу з чудовиськами, то вони, чудовиська, нас поглинають. Байдуже які - персоналізовані чи роздуті до розмірів цілих країн», - казав він.

З Днем народження, Юрію! Здоров’я, натхнення та гармонії.

Немає коментарів:

Дописати коментар