середа, 8 березня 2017 р.

Друзі!


 Від щирого серця хочу привітати усіх своїх читачок з Міжнародним жіночим днем.

Цей день світ відзначає з 1977 року – тоді ООН спеціальною резолюцією закликала усі країни світу проголосити 8 Березня днем боротьби за жіночі права. Історія свята давня – першою ластівкою вважається страйк текстильниць, що відбувся 8 березня 1857 року у Нью-Йорку. Жінки вимагали таку саму заробітну платню, як у чоловіків, виборче право. А також – 10-годинний робочий день та нормальні умови праці. Друга хвиля боротьби за права жінок розпочалася наприкінці 19 століття у Англії, це був так званий рух суфражисток.

Попри те, що в Інституту національної пам’яті вважають, що в рамках декомунізації це свято має бути скасоване, як пережиток Радянського Союзу, безліч українок вважають, що 8 березня зараз повертає собі той первинний правозахисний характер та дає змогу жінкам вийти цього дня на мітинги. Сьогодні їх проведуть у Києві, Львові, Харкові та деяких інших містах на ряду з мистецькими заходами і публічними дискусіями. Зокрема, у Києві марш проходить під гаслом боротьби проти насильства над жінками з боку держави.

Друзі! У цей день я хочу висловити своє захоплення та повагу усім жінкам. Ви – сильні, цілеспрямовані, подекуди більш відчайдушні та рішучі, ніж чоловіки. Хочу окремо подякувати тим жінкам, які зараз несуть службу у зоні АТО. Бажаю вам сил, добра, світла та злагоди!

Немає коментарів:

Дописати коментар