четвер, 9 березня 2017 р.

Друзі!


9 березня 1814 року – дата, яку пам’ятають усі українці. Бо саме у цей день народився Тарас Григорович Шевченко – найвідоміший український поет, національний герой та символ України.

Думаю, усі ви добре знаєте його біографію і мені навряд чи вдасться здивувати вас цікавими фактами з його життя. Тому сьогодні варто поговорити не про те, як жив Тарас Шевченко, а про пам’ять, яку він залишив.

Здавалося б, минуло понад два сторіччя, та речі, про які він писав, актуальні і досі.

«Молітесь богові одному,
Молітесь правді на землі,
А більше на землі нікому
Не поклонітесь. Все брехня —
Попи й царі...»

Тарас Шевченко залишається символом України та її боротьби. Його «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає» - стало невмирущим гаслом українського народу. Молодь досі гартується навколо його постаті. Сьогодні тільки у парку Шевченка, біля пам’ятника Тарасу, стояв натовп із півтисячі людей. І це – тільки початок! О 16.00 вони одночасно зачитають вірш «В казематі» (Мені однаково, чи буду...). Разом з Києвом, цей вірш лунатиме і в інших куточках України та світу. Це – фінальна акція флешмобу «Global Shevchenko», який став дійсно міжнародним. До дня народження Кобзаря понад 3500 учасників із 25 країн світу та 132 населених пунктів України зробили фото поряд із пам’ятником Шевченку у своєму місті. Навіть у окупованому Криму, попри заборону святкування дня народження Тараса Григоровича, знайшлися люди, які прийшли покласти квіти до пам’ятника Кобзарю у Сімферополі. І це попри те, що їх усіх фотографувала поліція.

Друзі, така активність ще раз доводить – українці – сильна нація, яка пам’ятає свою історію та героїв. Тож давайте сьогодні у коментарях пригадаємо цитати та вірші Тараса Григоровича, які найбільше вас «чіпляють».

Немає коментарів:

Дописати коментар