вівторок, 7 березня 2017 р.

Друзі!


Сьогодні минає 85 років від дня народження Володимира Дахна, відомого українського художника-аніматора, «батька» мультсеріалу «Як козаки..»

Володимир Авксентійович народився у Запоріжжі у 1932 році. Батько був полковником, мама – бібліотекарем. Вона навчила хлопця любити книжки. Він гарно вчився і спершу хотів стати медиком, та згодом перевівся до Київського інженерно-будівельного інституту на факультет архітектури. Одногрупники Дахна згадували, що на парах він часто малював козаків та їхні кумедні пригоди. Одного разу навіть підклав малюнок у проектор, аби розважити студентів.

Вивчившись, Володимир почав працювати за фахом – архітектором. Та його незвичний підхід до роботи привернув увагу відомих мультиплікаторів Марка Драйцуна і Давида Черкаського, які теж закінчили Київський інженерно-будівельний інститут. Вони запросили Дахна на роботу у нове творче об’єднання мультиплікаційних фільмів на студії «Київнаукфільм» (нині «Укранімафільм»).

Саме там він намалював свій перший мультфільм – «Пригода перцю». Згодом він створив свій найвідоміший мультсеріал «Як козаки..», був його режисером та сценаристом.

Легендарний мультсеріал, до речі, міг називатися просто – «Три запорожці». Для автора ця тематика була знайомою, бо він сам – із Запоріжжя. Але у Держкіно Володимиру Авксентійовичу підкинули ідею підібрати більш цікаву назву. Через тиждень він її вигадав. Так перший мультфільм серії «Як козаки куліш варили» вийшов у 1967 році. Думаю, кожен з вас добре знає головних героїв. Це – три козаки: довгань, коротун і силач, яких у сценарії звуть Грай, Око і Тур, хоча у мультфільмі їх ніколи не називають. Дахну вдалося зобразити у своїх персонажах той самий справжній український характер, завдяки чому герої стали пізнаваними в усьому світі. Різні серії «Як козаки..» отримували міжнародні відзнаки у Єревані та Швейцарії.

Розповім вам кілька цікавих фактів про мультфільм «Як козаки у футбол грали». Як не дивно, але у ньому Володимир Авксентійович передбачив склад «української» групи на Євро-2012, змалював її перших суперників та розклад виступів. Щоправда, рахунок не відгадав. Крім цього, воротар «Динамо» Віктор Банніков розповідав, що після виходу мультфільму «синьо-білі» взяли за традицію дивитися його перед грою, «на успіх».

Загалом Володимир Дахно створив 23 фільми, дев’ять з яких про пригоди козаків. А ще саме він став автором першого українського повнометражного мультфільму – легендарної «Енеїди», яка вийшла у 1991 році.

На жаль, поряд з творчими успіхами, особисте життя Володимира було складним. Одружився він у 42 роки, а за вісім років – розлучився. У шлюбі народилася його єдина і улюблена донька – Наталя.

Володимир Авксентійович усе своє життя мріяв та творив. Хотів випустити серію книжок про козаків, готував продовження мультсеріалу. Найбільше він переймався долею української кіноіндустрії. «Цілими днями сиджу і дивлюсь телевізор, – казав Дахно в одному з останніх інтерв’ю. – Чекаю появи кіно. Української мультиплікації як індустрії не існує. Анімацію можуть підняти тільки меценати. Меценатів теж немає. Є кілька студій, які перебиваються рекламою… Не приховую, мені зараз дуже важко. Але з часом, думаю, все встане на свої місця. Хоча ні мене, ні вас вже не буде».

Немає коментарів:

Дописати коментар