пʼятниця, 29 квітня 2016 р.

Вітаю, друзі!


Сподіваюся, усі ви почуваєтеся сьогодні добре) Поки всі приходять до тями після Великодньої неділі, я хочу розповісти про цікаві великодні традиції різних народів.

В Україні традиційно перший понеділок після Великодня називається «поливаний»: в цей день прийнято гарненько полити один одного і себе водою, щоб «змити зиму», все погане і старе. Звичайно ж, в понеділок хлопці обливають дівчат. У деяких регіонах України вважалося поганою ознакою, якщо в цей день дівчину не облили. В інших регіонах навпаки можна було «відкупитися» від таких водних процедур за допомогою писанок. У Західній Україні традиційні обливання трансформувалися на сучасний лад, і тепер дівчат і жінок прийнято в цей день обдаровувати парфумами. Така ж традиція існує і у наших сусідів - поляків.

А ще цей день називають «волочильним понеділком». Саме з тієї причини, про яку ви подумали: в понеділок після Великодня прийнято ходити в гості до родичів і знайомих.

Італія та Іспанія, які зазвичай асоціюються з гучним сміхом та нескінченними розмовами, під час пасхального святкування занурюються в тишу. Вулицями італійських та іспанських міст віруючі проходять християнські процесії. В Іспанії в таких ходах беруть участь релігійні братства, одягнені в довге вбрання, ковпаки і маски. Ці люди ходять по вулицях, і благають про прощення за всі гріхи, які вони зробили.

У Фінляндії, навпаки, на Великдень прийнято шуміти: фіни цілими сім'ями виходять на вулиці, діти беруть з собою дудки і барабани і гучними звуками повідомляють оточуючим, що дні жалоби і скорботи закінчені. Надвечір мешканці Фінляндії запалюють традиційні багаття, які символізують світло і оновлення.

Вважається, що традиційного для Європи і поки незвичного для нас, пасхального зайця придумали в Німеччині. На Великдень німецькі діти шукають в траві або квітах крашанки, а символом свята вважається верба.

Вербу поважають не тільки в Німеччині: англійці вважають, що дотик до пасхальної верби приносить справжнє щастя.

Песах, або Пасха - також одне з найдавніших єврейських свят. Тільки пов'язане воно, як ви знаєте, з Виходом з єгипетського рабства. Я думаю, що Песах, як і християнська Пасха, є символом звільнення від рабства - духовного і фізичного, зв'язку з Богом і надії на спасіння. На відміну від Пасхи, його святкують сім днів - з 15-го по 21-е число місяця нісана за єврейським календарем. Важливим елементом Песаху є «седер» - сімейна трапеза, коли євреї читають вголос історію про вихід з Єгипту. У цей вечір, як і в українців, на столі повинні бути певні продукти: круте яйце, куряче крило або м'ясо на кістці, гіркі селера або хрін, солодка суміш з фруктів, горіхів, спецій, вина і борошна. Ну і, звичайно ж, маца - прісні коржі, які нагадують про хліб, який їли євреї, спішно залишаючи Єгипет.

Традиції святкування Великодня у кожного народа свої, але всіх їх об'єднує загальний зміст - надія на краще життя і віра в те, що будь-яке лихо можна перемогти.





Немає коментарів:

Дописати коментар