середа, 4 травня 2016 р.

Я неодноразово писав про те, що в Ізраїлі працює велика кількість спецслужб: більше 20 видів різних спеціальних підрозділів зайняті охороною безпеки громадян, як в самому Ізраїлі, так і за його межами.


Тобто, фактично на кожен вид загрози в Ізраїлі є «своя» спецслужба у відповідь. Всі види спецпідрозділів, поліції і армії Ізраїлю працюють на попередження позаштатних ситуацій: дев'ять з десяти терористів затримують ще до того, як вони здійснять теракти. Коли у вересні минулого року Ізраїлем покотилася нова хвиля терору, і на вулицю вийшли злочинці з ножами замість «звичних» автоматів або вибухівки, керівництво країни довго пояснювало, чому не був передбачений такий вид загрози.

Українці добре знають, що таке «Моссад», але це тільки лише одна зі спецслужб Ізраїлю. Сьогодні я хочу розповісти ще про декілька.

В Ізраїлі існує підрозділ, який займається унікальною роботою серед арабського населення. Я говорю про загальну службу безпеки Ізраїлю «Шабак». Її особливістю є підготовка унікальних співробітників, з глибоким знанням арабської культури, традицій і способу життя, а також величезна мережа агентів. Підпорядковується служба безпосередньо прем'єр-міністру країни. Працює ця служба наступним чином: для координації своєї роботи використовують так званих «маштапім» - арабських агентів. Це добровольці або завербовані араби. Ізраїльські спецслужби зацікавлені в такому тісному співробітництві, і використовують пересічних агентів як джерело інформації. Такі інформатори дуже часто допомагають знешкодити десятки потенційних або реальних смертників, а також орієнтують спецслужби на саму верхівку терористів. «Візитною карткою» ізраїльських спецпідрозділів при усуненні лідерів терористів є контрольний постріл в праве око.

Іншим, ще більш унікальним підрозділом, який бореться з тероризмом в Ізраїлі, є «Ямас». Сюди набирають євреїв, які максимально схожі зовні на арабів. Їх вчать говорити, спілкуватися і навіть думати на арабській мові, вони досконально знають традиції місцевого арабського населення, живуть як прості палестинці, спілкуються з ними. Часто такі агенти навіть беруть участь у заворушеннях проти поліції, щоб в потрібний момент мати можливість оперативно знешкодити терориста.

Незважаючи на те, що кожного дня Ізраїль перебуває під постійною загрозою, така тактика дозволяє запобігати більшості терактів. А ще, завдяки широкій мережі агентів, Ізраїлю добре відомі настрої в арабській громаді. І це дозволяє швидко реагувати на будь-які сепаратистські ініціативи, захищаючи інтереси країни і громадян. Звичайно, таку тактику багатонаціональна Україна повинна була переймати ще 25 років тому, тоді її історія напевно склалася б інакше. Тепер, коли ми отримали дуже дорогий урок, ми можемо повчитися в Ізраїлю, як правильно забезпечувати безпеку і постояти за себе.

Немає коментарів:

Дописати коментар