пʼятниця, 29 квітня 2016 р.

Доброго дня друзі!


Можливо, хтось ще не чув або не знає, але українські програмісти Житомирського військового інституту ім.С.Корольова здобули перемогу в міжнародному конкурсі NASA Space Apps Challenge - 2016: команда інституту виграла престижний конкурс з хакатону (своєрідний марафон для програмістів) з проектом DronProtect. Конкурс з програмування проводився одночасно в 170 країнах світу.

Протягом 48 годин учасники вирішували завдання, пов'язані з технологіями, аеронавтикою, Сонячною системою, міжпланетними польотами і іншими програмами NASA. DronProtect - це розробка в номінації "Do not Crash My Drone", завданням якої було програмування геоінформаційної системи для операторів малих дронів (невеликих безпілотників). Така система дозволяє отримувати максимум інформації про погодні умови в районі польоту, позиціонує дрон в Google і позначає закриту для польотів зону а радіусі 8 км.

Тепер розробка українських військових претендує на грант і може бути реалізована NASA. Звичайно, чудово і закономірно, що українці беруть участь і перемагають в престижних міжнародних конкурсах. Але, на мій погляд, перш за все сама держава має бути зацікавлена ​​в подібного роду розробках.

Скажімо, в Ізраїлі існує широка державна програма підтримки високотехнологічних розробок в області дронів. На їхнє фінансування виділяються мільйони доларів, створюються спеціальні КБ і цілі інститути, які працюють на потреби армії. Ніхто не вважає ці гроші безцільно втраченими: крім того, що ізраїльські дрони активно використовує як місцева армія, так і цивільні служби, завдяки такій підтримці Ізраїль є одним зі світових лідерів в сфері високих технологій. А ще продаж програмного забезпечення приносить в бюджет Ізраїлю мільярди. Проста арифметика: вклали мільйони, отримали безпеку і мільярди. Як пояснити таке просте рівняння українським чиновникам?

Немає коментарів:

Дописати коментар