понеділок, 11 квітня 2016 р.

За останні два роки Україна перейшла від прямих поставок російського газу до використання європейського.


Включивши систему ГТС на реверс, ми купуємо, по суті, той самий російський газ, але за європейськими цінами, які набагато нижчі за ті, що пропонує нам «братський народ». Це дозволило зменшити залежність від російських енергоресурсів, а значить зменшити її вплив в цілому.

Але остаточно «зістрибнути» з російської «газової голки» допоможе тільки заміщення одного великого газового ринку іншим. Таким виходом для України, а також для Європи в цілому, може стати ізраїльський газ.

Я нагадаю, що в 2014-2015 роках Ізраїль відкрив два гігантських родовища в Середземному морі. За оцінками фахівців, запасу «Левіафана» і «Тамара» вистачить як для внутрішнього ринку Ізраїлю, так і для експорту на багато десятиліть вперед. Уже зараз підписані контракти на поставку газу в Йорданію, плануються поставки в Єгипет. Саме через Єгипет, а також Туреччину, ізраїльський газ може відправлятися в Європу. Крім вже відомих родовищ, геологи планують відкрити ще кілька таких же великих на території Середземного моря. Це ще більше зміцнить позиції Ізраїлю на газовому ринку, підніме економіку країни, а також дозволить Європейським країнам - в тому числі Україні - подолати залежність від російських енергоресурсів.

Я вважаю, що в питанні енергетичної безпеки потрібно дивитися на кілька років вперед. Україна може підвищити надійність енергопостачання за рахунок ізраїльського газу. Останні кілька років йде робота над формуванням сприятливого бізнес клімату між нашими країнами, і співпраця енергетиці не тільки вигідна для економік обох держав, а й допоможе зміцнити партнерські відносини між Україною та Ізраїлем.

Немає коментарів:

Дописати коментар