вівторок, 5 квітня 2016 р.

Вітаю, друзі!

Ніна Южаніна(ліворуч), Олег Вишняков, Іхіель Ласрі (праворуч)

За підсумками другого дня візиту української делегації до Ізраїлю ми вже встигли зустрітися з фахівцями в сфері фінансів, спікером Кнесету, а вчора довго і плідно спілкувалися з представниками податкового і митного управління Ізраїлю. Можна сказати, пройшли прискорений міжнародний курс обміну досвідом!

4 квітня члени нашої делегації провели зустрічі з Урі Бруком, старшим керівником податкового управління Ізраїлю та Сарою Бітон - главою міжнародного відділу в митного управління Ізраїлю.

До 2004 року в Ізраїлі існувало цілих три податкових підрозділи, які багато в чому дублювали один одного. Зрозумівши, що роздутий апарат податкової служби тільки заважає процесу, управління було скорочено до одного підрозділу. В результаті різко зріс збір податків, а співробітників було переорієнтовано на нові напрямки роботи. Ось так, щоб збільшити збір податків в Ізраїлі не збільшують, а зменшують бюрократичну махіну. Крім того, пан Брук докладно розповів про те, як в Ізраїлі працюють з податковими злочинами, проводять перевірки в компаніях, працюють з підприємцями і т.д. Загалом, є чому повчитися.

Окремо зупинюся на роботі митниці в Ізраїлі: як розповіла пані Бітон, 95% всіх вантажів на ізраїльській митниці проходять перевірку протягом однієї години. Одна година! Це відбувається завдяки використанню сучасної комп'ютерної системи в роботі митниці. Вона автоматично аналізує фінансову звітність і підказує митникам оптимальний варіант поведінки: чи варто перевіряти вантаж або можна обійтися формальною процедурою огляду. Працює така система ефективно, тому що враховує будь-який нюанс кожного клієнта, історію відносин з ним, фінансову звітність і т.д.. Але слід врахувати, що в Ізраїлі рідко кому прийде в голову дати або прийняти хабар за контрабанду: надто вже великі тюремні терміни загрожують. Контрабанда існує і в Ізраїлі: співробітники митниці щодня перехоплюють зброю, наркотики, сигарети і тютюн.

Митниця працює дуже швидко, тому що практично всі вантажі розмитнюються попередньо, реально перевірку проходять тільки 5% вантажів, до яких виникли питання. У роботі митники використовують спеціальні сканери, які перевіряють навіть дуже великий контейнер за кілька хвилин. Також існують спеціальні «пилососи», які перевіряють контейнери на зброю і вибухівку: повітря з цього пилососа беруть для аналізів і, якщо знаходять найменшу частку вибухової речовини, контейнер розкривають для перевірки.

Коли в країну заходить інвестор, для нього дуже важливий не тільки податковий і інвестиційний клімат регіону, але і митна політика. Яскравий тому приклад - компанія Intell, яка інвестувала 7 млрд доларів в економіку Ізраїлю, завдяки простоті і прозорості митної системи Ізраїлю: компанія змогла легко і швидко привезти обладнання в країну і почати роботу.

Фінальним акордом дня став візит в Ашдод, де знаходиться найбільший ізраїльський торгівельний порт. Голова митного управління міста Рафі Габай розповів, що ізраїльська митниця має дуже широкі повноваження. В окремих моментах більше, ніж поліція. Наприклад, згідно із законом, від митних перевірок звільнена тільки одна людина - президент країни. Митниця має право перевірити вантаж навіть будь-якого міністра, включно з головою уряду.

Пізніше наша делегація відвідала мерію Ашдода: глава міста Іхіель Ласрі, його заступник Борис Гітерман і член міськради, який відповідає за питання освіти, Ієгуда Френкель поділилися досвідом в сфері муніципального управління. Українським парламентаріям розповіли, як влаштована ізраїльська мерія, на чому заробляє муніципалітет, чим управляє, з якими проблемами стикається. При процесі децентралізації, який зараз проходить Україна, такий досвід дуже корисним.

P. S.: в Ашдоді українські парламентарії передали меру міста пану Ласрі карту світу від дітей України дітям Ізраїлю в рамках акції «Діти за мир у всьому світі».
Українська делегація з Урі Бруком і Сарою Бітон

Українська делегація з представниками мерії Ашдода


Немає коментарів:

Дописати коментар