пʼятниця, 15 квітня 2016 р.

Друзі, сьогодні я хочу окремо розповісти про деталі своєї поїздки Західними областями.

Надзвичайний та Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські (ліворуч), Почесний консул Держави Ізраїль в Західному регіоні України Олег Вишняков(в центрі), рабин Моше Лейб Колесник (Івано-Франківськ)

Протягом візиту я зустрічався не лише з чиновниками, а й з представниками єврейської громади, відвідував визначні місця, спілкувався з представниками духовенства.

Першим з низки таких зустрічей став візит до синагоги Івано-Франківська. Дуже цікава в архітектурному плані будівля, пережила непросту історію, як і багато інших релігійних споруд. Як розповів рабин Франківської синагоги, Моше Лейб Колесник, сьогодні єврейська громада міста спільними зусиллями відновлює втрачені культурні багатства краю.

Чернівці, поряд з Києвом, Львовом, Одесою, є одним із найпрекрасніших міст України. І мова йде не лише про архітектурний стиль міста, а й про атмосферу затишку та спокою, яку навіює це місто. Тут просто надзвичайно приємно працювати, гуляти та й просто знаходитися. А найголовніше – в Чернівцях дуже щирі та привітні люди. І дуже заповзяті. Чернівчани ретельно зберігають традиції власного міста і поважають традиції усіх громад, що проживають разом.

Як я вже говорив, Чернівці свого часу називали найбільш єврейським з усіх міст. Протягом сторіч тут жили євреї, зберігаючи свої культурні традиції. Тут вони мали змогу вільно передавати їх нащадкам, відкрито вести традиційне єврейське життя. До 1940 року в місті існувало 47 синагог, а ще центри допомоги незаможним членам громади, єврейські лікарні, притулки, школи та ін.. Тому в Чернівцях до сих пір існує велика кількість осередків єврейської культури, освіти та релігії.

Під час візиту до Чернівців мені я також відвідав декілька таких знакових місць. Зокрема, побував у центральній синагозі Чернівців, де рабин Менахем Мендель Гліценштейн розповів про роботу синагоги як релігійного та культурного центру. Особисто мене вразила архітектура місцевої синагоги і те, скільки зусиль довелося докласти місцевим вірянам, щоб відновити занедбану протягом десятиліть споруду.

Пізніше був ще один візит – одних із найприємніших за всю подорож. Разом з Послом Ізраїлю Еліавом Білоцерковські ми відвідали спеціалізовану школу ОРТ, де діти вивчають єврейські традиції, культуру та мову. Крім вивчення єврейської традиції, робота школи спрямована на формування у школярів основ життя в громаді – самоврядування, соціальної активності. А ще тут підтримують впровадження високих технологій у систему освіти, скрізь користуються інтернетом, розвивають інформаційні технології. Такі школи – приклад для наслідування, на мій погляд. І вони не обовязково мусять бути єврейськими. Школа підтримує тісні зв’язки з єврейською громадою міста, представники якої також прийшли на зустріч з нами.

Ми ознайомилися з організацією навчального процесу школи, відвідали уроки івриту та зустрілися з батьками школярів. Такі школи є яскравим прикладом унікального симбіозу в сфері освіти та техніки, поєднанням вивчення культурних традицій та досягнень сучасної науки. Однією з найважливіших рис єврейського народу є вміння шанувати традиції, історію так культуру. Завдяки цій рисі, власне, і існує єврейський народ. Гадаю, що якраз на часі запроваджувати і в українських школах подібне раціональне поєднання – підтримувати українську культуру, історію, привчати дітей до традицій. Але одночасно підтримувати та впроваджувати сучасні принципи освіти та науки.
Зустріч з єврейською громадою Чернівців та учнями спеціалізованої школи ОРТ


Чернівецька спеціалізована школа ОРТ


З рабином чернівецької синагоги Менахемом Менделєм Гліценштейном


Чернівецька синагога

Чернівецька громада


Почесний консул Держави Ізраїль в Західних областях України Олег Вишняков(ліворуч), рабин Ноах Кофманський (в центрі), Надзвичайний та Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські (праворуч)


Немає коментарів:

Дописати коментар