четвер, 7 квітня 2016 р.

Учора в Нідерландах відбувся референдум, на якому громадян попросили висловитися «за» чи «проти» асоціації України з ЄС: проти такого союзу проголосували 61,1% виборців, що прийшли на дільниці.


Особисто я не вбачаю в цьому результаті підстав для паніки чи відчаю, який з учора пролився соцмережами та ЗМІ. Референдум був консультативним і не вплине на фактичний вступ або асоціацію з Євросоюзом. До того ж, голландський уряд відкрито підтримує Україну і закликав своїх громадян голосувати «за».

Але на що справді варто звернути увагу, так це на відношення простих голландців до нашої держави. Результат референдуму яскраво доводить, що антиукраїнська пропаганда працює «на відмінно». Наприклад, два останні дні на каналах голландського телебачення прокручувалися ролики з бійками українських парламентарів. А противники вступу України до ЄС протягом усього часу були настільки згуртованими, проводили стільки акцій, що зрозуміло – вибір голландців став результатом активного антиукраїнського піару.

Ситуація, коли події в Україні сприймаються неадекватно, досить часто спостерігається і в Ізраїлі. Російські канали, яких багато в Ізраїлі, подають спотворену інформацію про «розіп‘ятих дітей» та «громадянську війну». Логічно, що пересічний громадянин формує свою точку зору спираючись саме на картинку подібних ЗМІ.

Я часто спілкуюсь з ізраїльтянами – як з простими громадянами, так і з політиками. Можу сказати, що навіть високопосадовці дуже часто перебувають під впливом подібної дезінформації. Тому кожного разу доводиться пояснювати, розповідати, доводити, якщо потрібно, що насправді відбувається в Україні. І це робота не однієї людини і не одного дня. Ви пам‘ятаєте, що в Ізраїлі величезна українська діаспора – близько 500 тисяч людей. Саме через них і з їхньою допомогу можливо сформувати позитивний імідж України в Ізраїлі. Але, перш за все, самі українці – дипломатія, митці, прості громадяни – повинні докладати зусиль, щоб змінювати думку про себе, про нашу державу, викорінити нарешті цей остогидлий радянський присмак, що глибоко в‘ївся в образ України.

Немає коментарів:

Дописати коментар