пʼятниця, 8 квітня 2016 р.

Зовсім нещодавно, 2 квітня, у всьому світі проходив День поширення інформації про аутистів - людей, практично беззахисних перед світом.


Ці люди особливо чутливі до звичних для будь-кого речей - світла, звуків, емоцій. Дітям-аутистам часто важко зрозуміти, про що говорять оточуючі, вони живуть в своєму світі. Причини таких станів можуть бути абсолютно різними, але всі діти-аутисти мають загальну проблему - комунікація з навколишнім світом.

В Україні не прийнято говорити про людей з проблемами, прийнято робити вигляд, що їх немає. У кращому випадку їх просто ігнорують, а часто реагують на них агресивно. Така реакція викликана звичайним страхом того, що біля тебе «не така» людина і невідомо, як вона може повести себе. Саме тому важливо, щоб інформація про людей, що мають фізичні або психологічні проблеми широко поширювалася. Ігнорувати проблему - не вихід.

В Ізраїлі немає «особливого» ставлення до інвалідів (мені це слово не здається таким вже страшним або некоректним, воно означає, що людина обмежена в чомусь, не більше), ізраїльське суспільство дружелюбне в цьому сенсі. Людей з якимись фізичними особливостями ніхто не виділяє, і вони, відповідно, не відчувають себе «не такими». В Ізраїлі СКРІЗЬ є все необхідне, щоб інваліди відчували себе комфортно: пандуси, ліфти на пляж, спеціальні підйомники в транспорті і т.д..

Що стосується аутистів, то в ізраїльській армії є унікальний підрозділ, в якому служать молоді люди з аутичними порушеннями. Цей підрозділ займається аналізом карт і знімків: аутистам, на відміну від звичайної людини, під силу помітити такі дрібні деталі, співставити подробиці, які не може побачити простий солдат. Справа в тому, що аутисти в кілька разів оперативніше обробляють візуальні або текстові дані, вони вкрай уважні в деталях, і можуть обробляти неймовірну кількість інформації за короткий час. Завдяки такому виду аналізу кожен день Ізраїль рятує життя своїх солдатів, а служба в армії допомагає молодим людям здобути цілу палітру життєвих навичок. А ще такі люди незамінні в сфері високих технологій.

Суспільство, яке не просто толерантне, але і доброзичливе до всіх громадян, зручне для них, просто приречене на мирне існування. Скажіть, де у нас ви бачили батьків (або вчителів), які готові прийняти в клас дитину-аутиста?

Немає коментарів:

Дописати коментар