середа, 27 квітня 2016 р.

Зараз Україна переживає складні часи, і багато українців дуже емоційно переживають зміни.


Особливо незахищеними в психологічному плані є, звичайно ж, діти. Вони за своєю природою сприймають все тільки через емоцію і прекрасно відчувають настрої в суспільстві, в сім'ї. А батьки, часто не можуть приділити їм ту підвищену увагу, якої вони вимагають, тому що самі не знають, як реагувати.

В Ізраїлі, за 68 років війни, давно навчилися справлятися з такими проблемами. Як ви знаєте, єврейська сім'я в принципі явище оригінальне і цікаве. Про єврейську маму складено чимало анекдотів і притч. І всі вони ґрунтуються на реальному досвіді. Євреї завжди мали багато дітей - так склалося історично, це було умовою для виживання нації. У єврейській родині ставлення до дітей особливе: їх безмежно люблять, їм дозволяється практично все. Можна багато говорити про плюси і мінуси такого методу виховання, але безсумнівно, що він приносить свої результати.

Перш за все, єврейський «метод» виховання базується на тому, що дітям з малого віку говорять тільки про їхні переваги, але ніяк не про недоліки. Ізраїльські батьки вважають, що осуд дітей призводить до виникнення у них комплексів неповноцінності. Тому в Ізраїлі не бояться перехвалити дитину. Дитину хвалять з будь-якого приводу, навіть незначного: намалював картинку - майже Леонардо, заспівав пісеньку - Карузо, написав вірш - все, Пастернак. Причому успіхам дитини радіють не тільки батьки, а й численні родичі та друзі.

У той же час, сучасне єврейське виховання поєднує в собі максимальну свободу і досить жорсткі обмеження. Тобто, малювати маминою помадою можна, співати пісні на вулиці - ніяких проблем, притягти в будинок бродячого собаку - всі тільки радіють, що дитина любить тварин. Але ніколи не можна бити тата по голові або штовхати маму. Це є непорушним. При цьому батьки намагаються власним прикладом показувати правильну модель поведінки, розуміючи, що діти копіюють кожну дію чи слово, вимовлене батьками.

На думку ізраїльтян, основу будь-якої родини складають чоловік і дружина - батько і мати. Тому дітей необхідно змалечку привчати до того, що на першому місці завжди ставиться увага матері до батька і батька до матері. Відносини, закладені в сім'ї, дитина потім змоделює і в своїй власній родині, в дорослому віці. Тому з малих років дітей вчать, що означає бути мамою, господинею дому або в чому полягають обов'язки батька.

В Ізраїлі також існують спеціальні курси для батьків, на яких навчають, як саме слід виховувати дитину, щоб вона виросла успішною, самостійною людиною, яка твердо стоїть на ногах.

А пам'ятаєте картинку з «Покровських воріт», коли єврейський хлопчик грає на скрипці, стоячи на балконі? Він звичайно дивиться на подвір'я, де бігають інші діти, але все одно грає. Така поведінка - яскравий приклад того, як єврейських дітей привчають раціонально використовувати свій час. Єврейські діти з малих років привчені до того, що постійно чимось займатися - це нормально.

Зараз багато з цих багатовікових принципів виховання використовуються і в сучасних методиках. Як я вже сказав, можна сперечатися про їхню раціональність, але вони без сумніву працюють. Сенс їх можна звести до простого правила: якщо ви хочете виростити впевнену, благополучну та успішну дитину, не бійтеся перелюбити її, але не забувайте на власному прикладі показувати їй правильний шлях.

Немає коментарів:

Дописати коментар