пʼятниця, 1 квітня 2016 р.

Схоже, що Америка вирішила нарешті жорстко висловитися з приводу ситуації в Україні і зробити це за допомогою представників «четвертої влади», які не так обмежені у висловах, як політики.


Учора в одному з найавторитетніших видань світу - The New York Times – було опубліковано розгромну статтю, в якій йдеться про тотальну корупцію в Україні. Допоки українські можновладці бавляться у велику політику, Захід дає чітко зрозуміти, що не готовий надалі підтримувати Україну в такому форматі.

А й справді – в чому саме підтримувати? Західні кредитори виділяють мільярдні транші, що тихенько розчиняються в коридорах української влади. Цей процес настільки очевидний, що навіть не потребує доведення.

«..президент, прем‘єр-міністр та парламент повинні зрозуміти. Що МВФ та країни-донори, в тому числі Сполучені Штати, не можуть продовжувати вкидати гроші лопатою в корумповане болото, до тих пір, поки уряд не почне формування демократичного правління, якого українці вимагають на своїх протестах», - куди вже ясніше? Допомоги не буде, поки не буде видно реальних реформ. Поки можновладці триматимуться за свої крісла зубами. Поки система адміністрування країною не стана прозорою. Поки не розпочнуться реальні реформи.

Мені цікаво, чи зміниться щось після такої очевидної заяви. Чи наважиться президент на рішучі кроки, чи ми побачимо продовження безкінечної парламентсько- урядово-прокурорської вистави? Корупція вже давно стала синонімом української системи управління. Жахливо, що такий стан речей підтримує вся країна: громадяни, що добровільно несуть хабарі, чиновники, що беруть їх, правоохоронні органи, що «покривають» весь процес.

Мене ніхто не переконає, що без цього неможливо, аргументи на кшталт «так роблять всі, так заведено» - взагалі абсурдні. Якщо ви хочете поважати себе, якщо хочете, щоб поважали вас, ваших дітей, вашу країну – почніть з себе. Не давайте хабарів, відстоюйте своє право на гідне ставлення. Можна скільки завгодно звинувачувати продажних чиновників або суддів, але реально змінити можливо тільки себе. В будь-якому випаду народ – це більшість, і саме народ повинен виставляти «умови гри». До цього закликав і віце-президент США Джо Байден під час недавнього візиту до України. «Робіть! Робіть!», - ось до чого закликав українців Байден.

Гадаю, терпіння людей не безмежне – це яскраво доводять події останніх років. Тож тепер слово за президентом.

Немає коментарів:

Дописати коментар