четвер, 21 квітня 2016 р.

Вчора Єврокомісія прийняла на розгляд пропозицію щодо введення безвізового режиму з Україною.


Ну що ж - довгоочікувана і багатообіцяюча новина. Але, як завжди, знайшлися ті, хто дорікнув і президенту, і іншим «європереговорникам». Я не раз чув такі аргументи як «хто їздив в Європу, тому ні до чого безвізовий режим, і так буде їздити» або «в чому проблема отримати візу? Один раз постоїте біля посольства, отримаєте візу ».

Якась частка розумного в цьому є, але більше жовчі звичайно. Для всіх євроскептиків я з задоволенням поясню очевидні переваги безвізового режиму на прикладі відносин України та Ізраїлю.

З моменту введення безвізового режиму між нашими країнами пройшло 5 років - термін достатній для того, щоб зробити перші висновки та побачити перші результати. За цей час туристичний потік між Україною та Ізраїлем з десятків тисяч туристів виріс до сотень тисяч: за останній рік майже 150 тисяч ізраїльтян прилетіли в Україну. За офіційними даними 129 311 українців тільки за минулий рік відвідали Ізраїль. При цьому більше 120 тисяч - це приватні поїздки.

Уже за перший рік після введення безвізового режиму торговий оборот між Україною і Ізраїлем зріс більш ніж на 49%, а Україна продала Ізраїлю товарів на 922,5 млн доларів. Зараз товарообіг між нашими країнами становить понад 1 млрд доларів в рік і ця цифра постійно зростає.

Крім того, Україна є основним постачальником зерна, з якого ізраїльтяни печуть свою знамениту мацу: «української» маци в Ізраїлі - більше половини.

Після введення безвізового режиму українські бізнесмени почали активно (не раз і не два на рік) відвідувати Ізраїль, а це означає нові канали торгівлі, нові ринки збуту, нові шляхи співпраці і - прибуток.

Далі - оскільки тепер можна поїхати в аеропорт із закордонним паспортом, купити квиток і полетіти в Ізраїль, цією перевагою користуються родичі тих 500 тисяч репатріантів, які виїхали з України і тепер живуть в Ізраїлі.

Найцікавіше: незважаючи на війну, на кризу, на численні загрози, які є в обох країнах, кількість громадян, які відвідують і Україну, і Ізраїль постійно тільки зростає. Як і співпраця в сфері сільського господарства, торгівлі, сфері культури, науки, технологій, медицині.

У 2016 році планується підписання договору про зону вільної торгівлі між нашими країнами - це також є результатом позитивної динаміки розвитку двосторонніх відносин, яка стала очевидною за останні роки.

А ще Ізраїль - країна, яка активно розвивається і постійно потребує фахівців різних напрямків. Тому в минулому місяці було заявлено, що Ізраїль пропонує 10 тисяч робочих місць для українських будівельників. Також разом з Ізраїлем - або на території держави, або в режимі віддаленої роботи - постійно співпрацюють українські програмісти та фахівці аграрного сектора.

Як бачите, переваги очевидні. Мабуть, ще можу назвати парочку: вам не доведеться стояти в будь-яку пору року стояти в довгій черзі біля посольства, щоб отримати візу. До речі, європейські візи коштують близько 30-35 євро. Якщо врахувати, що за минулий рік з України в ЄС виїжджали майже 1,5 мільйона осіб, то уявіть, скільки грошей «просто так» залишиться в Україні.

Ще зі скасуванням візового режиму відкриваються широкі перспективи для студентів або людей, які хочуть знайти офіційну роботу в Європі: ви просто зможете поїхати на співбесіду в будь-який зручний для вас момент.

Ну і звичайно, при безвізовому режимі з Європою відкриваються широкі можливості, перш за все, для малого і середнього бізнесу.

Я сподіваюся, що усі скептики рано чи пізно зрозуміють переваги від безвізового режиму. А якщо не зрозуміють, то це ніяк не позначиться на реальному результаті - він все одно буде.

Немає коментарів:

Дописати коментар