вівторок, 19 квітня 2016 р.

Доброго дня, друзі!


В своїх постах я неодноразово розповідав про культурні заходи на території Ізраїлю, що допомагають ізраїльтянам ближче зрозуміти українську ментальність, традицію та історію. Культурна дипломатія давно вже стала засобом спілкування між українцями та ізраїльтянами. На території Ізраїлю регулярно проходять фестивалі українського мистецтва, проводяться виставки фотографії та живопису, українські артисти приїздять до Ізраїлю, щоб популяризувати українське мистецтво та власне Україну.

Як ви пам҆ятаєте, я декілька разів писав про те, яку сильну реакцію викликав фільм про революційні події на Майдані, який демонструвався в Ізраїлі. Тоді він зумів розповісти глядачеві більше, ніж журналісти чи дипломати, здобути серйозний відгук у ізраїльського глядача, бо наші народи мають спільний біль.

Лише півроку тому в Україні проходив Тиждень ізраїльського кіно, який викликав неабиякий ажіотаж. Тоді українські глядачі змогли побачити Ізраїль очима сучасних ізраїльських режисерів. А тепер і ізраїльтяни зможуть ближче познайомитися з класичним та сучасним українським кіно.

З 5 до 31 травня в трьох найбільших містах Ізраїлю пройдуть Дні українського кіно. В Тель-Авіві, Єрусалимі та Хайфі вперше буде представлена ретроспектива знаменитої трилогії Олександра Довженка – фільми «Земля», «Арсенал» і «Звенигора». Нещодавно фільм «Земля» увійшов до списку п’яти світових шедеврів, які визначила ЮНЕСКО до 120-річчя кінематографу.

Поряд з визнаною класикою, ізраїльтяни побачать роботи сучасних українських режисерів. Спеціальною подією закриття фестивалю стане прем'єра фільму «Пісня пісень» Єви Нейман за творами Шолом Алейхема, сторіччя з дня народження якого весь світ відзначатиме 13 травня цього року.

Серед представників сучасного українського кіно також Олесь Санін, Сергій Мокрицький, Дмитро Мойсеєв, Олександр Балагура та Валентин Васянович.

Я завжди підкреслюю, що будь-які неформальні способи спілкування є більш ефективними за офіційні: набагато легше знайти однодумців спілкуючись «без краваток». І такого спілкування між Ізраїлем повинно бути якомога більше. Тому запрошую всіх відвідати фестиваль українського кіно.

Немає коментарів:

Дописати коментар