четвер, 14 квітня 2016 р.

Друзі, 12 квітня весь світ відзначив День космонавтики: я не можу не розповісти про досягнення Ізраїлю в цій галузі.


Ізраїль по праву вважається однією з провідних космічних держав в світі. Активне освоєння космосу Ізраїль почав нещодавно - в 1988 році на орбіту був виведений перший ізраїльський супутник «Офек-1». З того часу ізраїльські інженери створили сотні новітніх зразків космічної техніки, на орбіту запущені десятки супутників.

Як держава, яка постійно перебувало в стані війни, Ізраїль насамперед почав розробку програм військового призначення. До сих пір вони є пріоритетними. Але тепер космічна промисловість Ізраїлю охоплює цілий спектр різних напрямків: від телекомунікаційних супутників до науково-дослідних станцій, комерційні супутники дистанційного зондування Землі, численні наземні проекти. Ізраїль використовує супутники в геодезії, сільському господарстві, екології, численних проектах з аерофотозйомки військового і цивільного призначення.

Цікаво, що ізраїльські супутники, виведені на орбіту, обертаються значно швидше інші: за добу ізраїльські супутники огинають планету 15 разів, інші - тільки 10. Це пояснюється особливостями географічного розташування Ізраїлю: на відміну від всіх «нормальних» космічних держав, Ізраїль запустив супутник не в східному напрямку, а в західному - проти обертання Землі. В результаті, щоб все-таки зробити запуск, ізраїльські інженери змушені були створити надлегкі супутники. Використання таких супутників і швидкість їх обертання навколо Землі дозволяє значно підвищити частоту зйомок об'єктів, які цікавлять ізраїльські розвідслужби.

Що стосується ракетобудування, то Ізраїль є одним зі світових лідерів у цій галузі: він випускає практично весь спектр ракетної зброї - від тактичних ракет наземного, морського і повітряного базування до гігантських балістичних ракет типу «Єрихон», здатних нести боєголовки на відстані до семи з половиною тисяч кілометрів.

Розвиток космічних технологій і літальних апаратів виявилося корисним не тільки для самого Ізраїлю, але і приносить величезних дохід від експорту. Оборот космічного ринку (як цивільного, так і військового), становить близько 250 мільярдів доларів на рік. Ізраїль займає близько 5% на світовому космічному ринку.

Становленню ізраїльського космічного сектора сприяла і робота переселенців з країн колишнього СРСР: десятки і сотні інженерів, які полишили в тому числі і Україну, застосували свої знання для розвитку космічного комплексу Ізраїлю.

Зараз Ізраїль спеціалізується на розробці «міні-супутників». Такі апарати, як, наприклад, «Офек-9», важать всього кілька сот кілограмів на відміну від багатотонних американських і російських.

Для України, як космічної держави, можуть бути цікаві розробки Ізраїлю в області електронного устаткування і технології міні-супутників. Ще в 2001 році між нашими країнами було укладено угоду про співпрацю в питаннях освоєння космосу. Я переконаний, що українські ракетоносії і ізраїльські мініатюрні супутники можуть скласти відмінний тандем на ринку космічних технологій

Немає коментарів:

Дописати коментар