понеділок, 31 липня 2017 р.

Друзі!



Друзі! В Ізраїлі кажуть: «Людина є ніщо інше, як зліпок ландшафту її Батьківщини». Саме ці слова спадають на думку, коли вперше потрапляєш в один з найбільш незвичайних парків Ізраїлю – «Парк Олив» у південній частині Єрусалиму.

До 1967 року поряд із цим місцем знаходився кордон між Ізраїлем та Йорданією. Тут проходили важкі бої в період Шестиденної війни. Минув час і до 30-річчя перемоги Ізраїлю у цьому протистоянні скульптор Ран Морін зумів втілити незвичайну ідею. Він вирішив встановити три 15 метрові колони, а на самій горі посадити три дерева оливи.

Коріння олив, що тягнеться до землі, означає вічну тягу єврейського народу до своєї Батьківщини. А острівець з дерев символізує Єрусалим.

Уся ця краса будувалася доволі довго – 10 років. Спершу привезли окремо дерева, що призначалися для верхівки скульптури. Їх посадили в окремі резервуари, де вони пройшли акліматизацію. Поряд висадили 200 інших олив з різних країн. Врешті встановили колони зі спеціальною системою поливу та закінчили композицію. Зараз парк складається з 27 рядів дерев і цієї могутньої скульптури.

Це не перша цікава робота Рана Моріна. Якщо ви бували у старому Яффо, то одразу пригадаєте іншу його роботу – «Апельсинове дерево». Це дерево у прямому сенсі парить над землею.

Друзі! Варто завжди пам’ятати хто ти є і з якого ландшафту зліплений.

Немає коментарів:

Дописати коментар