неділя, 23 липня 2017 р.

Друзі!




Друзі! Днями був день народження видатного хіміка українського єврейського походження Роалда Гоффмана. Він - Лауреат Нобелівської премії (1981) — «за розробку теорії протікання хімічних реакцій», що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів.

Руал Сафран, а саме так звали Роалда при народженні, народився 18 липня 1937 року у Золочеві. Батько майбутнього науковця — Хіллель Сафран — після закінчення Львівської політехніки працював дорожнім інженером, а мати — Клара Розен — була вчителькою.

«Це були добрі роки у щасливій єврейській родині, але незабаром настав жахливий час», — написав у автобіографії Роальд Гоффман. Коли хлопцю було усього 4 роки, коли у Золочів вступили гітлерівські війська. Вся родина опинилася у гетто, а згодом - у таборі примусової праці.

У січні 1943 батько зміг таємно вивести дружину і сина на волю. Їх врятував український вчитель Микола Дюк із села Унева, що на Львівщині. Він переховував мати з сином на горищі школи. Прямо там, мама почала займатися навчанням сина, викладала йому різні науки.

У червні того ж року Хіллель Сафран підготував втечу з табору ще кількох чоловік, але нацисти розкрили змову і вбили організатора.

Після звільнення у червні 1944 року Роалд разом з матір'ю переїхав у Польщу. Там Клара зустріла Пола Гоффмана, з яким вони побралися. У 1949 році родина переїхала в Америку.

З дитинства Роалд був дуже здібним до навчання, його навіть перевели у навчальний заклад для особливо обдарованих дітей у Нью-Йорку. Восени 1955 року Гоффман вступив до Колумбійського університету, аби стати лікарем, як того хотіла мама. Але після завершення навчання Роалд отримав відзнаку за успіхи у хімії. Через це Гоффман вирішив вступити в аспірантуру Гарвардського університету. І став надзвичайно талановитим хіміком-теоретиком.

Крім хімії,у 40 років Гоффман відкрив свій інший талант - він пише чудові вірші.

На Батьківщині науковця, у Золочеві, видатному науковцю теж підготували подарунок - там відкрили інформаційну дошку на «будинку Гоффмана» (Золочів, вул. С. Бандери, 8), а у Золочівському замку відбулися «Гоффманівські наукові дискусії».

Під час наукових дискусій усі мали змогу переглянути відеозвернення Гоффмана до українців. Воно дуже емоційне, слова, які каже відомий науковець, нагадують про нашу спільну історію. А ще - він говорить про українські перспективи. Я впевнений, що це відео має побачити кожен. Тому ділюся їм з вами, аби ви мали змогу переглянути та поширити його.

Мої найкращі побажання нашому талановитому земляку!  

Немає коментарів:

Дописати коментар