субота, 15 липня 2017 р.

Друзі!


Друзі! Сьогодні День українських миротворців.

В Україні його почали відзначати у 2013 році. Саме 15 липня 1992 року українські військові приєдналися до місії з підтримання миру і безпеки у Боснії. Батальйон було сформовано в рекордно короткий термін, всього за три тижні. Командиром того самого 240-го окремого спеціального батальйону був полковник Володимир Сидоренко, який пізніше став співавтором проекту Постанови про святкування цього дня.

15 липня 1992 року два літаки з передовою групою з 42 військових на борту вилетіли з дніпропетровського аеродрому у напрямку Боснії. Після приземлення у Сараєво українські миротворці одразу опинилися в епіцентрі бойових дій. Місто і аеродром обстрілювали артилерія та снайпери. Майже одразу 7 військових отримали тяжкі поранення. Старший лейтенант Сергій Топиха помер від поранень в шпиталі. Але українські військові продовжували виконувати миротворчу місію, усього за чотири місяці вони провели більше 800 конвоїв з гуманітарним вантажем.

Відтоді майже 40 тисяч українських військовослужбовців взяли участь у різних міжнародних миротворчих операціях по всій планеті – у Косово, Боснії і Герцеговині, Анголі, Македонії, Гватемалі, Таджикистані, Афганістані, Хорватії, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Придністров’ї, Іраку, Лівані, Ефіопії, Еритреї, Грузії, Судані, Кот-д’Івуарі, Демократичній Республіці Конго, та інших країнах.

За цей час загинуло 50 військовослужбовців Збройних Сил України.

Ці українські герої, які боролися за встановлення миру у «гарячих точках», заслуговують на нашу вічну шану та повагу. Славетні герої-миротворці мають назавжди залишитись у пам’яті українців. Зі святом вас, здоров’я та наснаги. Вічна пам’ять тим, хто загинув у боротьбі за мир.

Немає коментарів:

Дописати коментар