четвер, 27 липня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Сьогодні 15 роковини Скнилівської трагедії – однієї з найбільших аварій під час авіашоу. Тоді на глядачів впав винищувач Су-27. 78 осіб загинули ( з них 28 – діти), понад 500 – постраждали.

У суботу, 27 липня 2002 року на аеродромі у Скнилові святкували 60-річчя 14-го авіаційного корпусу ВПС України. Подивитися захоплююче шоу прийшло понад 10 тисяч людей.

Команду військових пілотів представляла пілотажна група "Українські Соколи", створена у 1995 році, що спеціалізувалась на виконанні фігур вищого пілотажу на бойових літаках. На літаку Су-27 виступали полковник Володимир Топонар і другий пілот полковник Юрій Єгоров. Під час виконання фігури «коса петля з поворотом» літак опустився на критично низьку висоту і зачепив стабілізатором дерево. Після цього вдарився об бетонне покриття, врізався у літаки, що стояли на аеродромі і тоді вже впав у натовп глядачів. Екіпаж встиг катапультуватися. Обидва пілоти вижили.

Розслідуванням авіакатастрофи займалася Генеральна прокуратура України і спеціальна комісія Міністерства Оборони України. Розслідування довело, що були порушені правила проведення авіашоу. Крім того, через заміну літака, пілот Володимир Толонар неправильно оцінив його вагу, через що допустив небезпечне наближення до землі. Але навіть зараз, через 15 років після трагедії, немає одноголосної думки відносно причин, що призвели до настільки жахливих наслідків.

До відповідальності за трагедію було притягнуто 10 осіб, з яких 5 були виправдані. Зокрема, Володимир Топонар отримав 14 років ув'язнення і штраф 1,3 млн доларів, Юрій Єгоров - 8 років і штраф 450 тисяч доларів, командувач 14-го авіаційного корпусу генерал-майор Анатолій Третьяков - 6 років і 130 тисяч доларів, керівник польотів на землі підполковник Юрій Яцюк - 5 років і 130 тисяч доларів, начальник служби безпеки польотів 14-го авіакорпусу Анатолій Лукіних - 4 роки і 35 тисяч доларів. Жоден із засуджених свою провину не визнав.

7 листопада 2007 року Президент Віктор Ющенко помилував Анатолія Третьякова і скоротив строк ув'язнення Юрію Єгорову з 8 до 3 років, а 11 червня 2008 року Військовий апеляційний суд виправдав ще чотирьох генералів, обвинувачених по справі трагедії у Скнилові, а також суттєво зменшив суми штрафів засудженим.

Постраждалі, яким вдалося вижити у той страшний день та родичі жертв і досі нарікають на те, що не отримали ні моральної допомоги, ні адекватної матеріальної компенсації. Незважаючи на те, що у багатьох постраждалих й досі спостерігаються психологічні проблеми, вони не мають статусу постраждалих і нічого не можуть отримувати від держави.

Деякі потерпілі вирішили звернутися зі скаргами у Європейський Суд з прав людини. Нарікали на якість розслідування справи та організацію роботи медичної служби. За словами очевидців, під час евакуації медпрацівники не могли ані дістатися до травмованих, ані виїхати з ними з аеропорту. Розгляд справи в ЄСПЛ тривав 10 років. У підсумку, заяви потерпілих визнали не обґрунтованими.

Сьогодні усі, хто пам’ятають цей чорний та страшний день, вшанують пам’ять загиблих біля пам’ятника на місці падіння літака. Львів’яни щороку приходять сюди з квітами та лампадками, звучить поминальний молебень.

Вічна пам’ять усім, чиї життя забрала ця страшна трагедія. Здоров’я та сил тим, хто вижив у один з найважчих днів в історії сучасної України.

Немає коментарів:

Дописати коментар