пʼятниця, 21 липня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Цього дня у 1920 році в Кременці на Тернопільщині народився Ісаак Стерн - всесвітньовідомий скрипаль.

Коли хлопець був ще малим, його родина переїхала до Америки.

У 1928 році Ісаак вже почав вчитися у консерваторії Сан-Франциско. Свій перший концерт Стерн зіграв у 13 років. Дебютував в 1936 із Симфонічним оркестром Сан-Франциско, уперше виступив у нью-йоркському Карнегі-холі в 1943. Стерн мав власний стиль, грав емоційно та переконливо, за що його обожнювали слухачі.

Крім цього, Ісаак зіграв помітну роль у порятунку історичного залу Карнегі-хол, що на початку 1960-х років мав бути знесений через будівництво нових залів у Лінкольн-центрі. Він активно виступив за збереження Карнегі-холу і домігся цього. Після чого Стерна обрали президентом Ради Карнегі-холу. Він сприяв тому, щоб саме в цьому залі проходили найпрестижніші концерти.

Ісаак був активним прибічником ідеї незалежної єврейської держави. Починаючи з 1949 року Стерн часто виступав в Ізраїлі й надавав підтримку музикантам-емігрантам єврейського походження. Стерн не раз виступав на теренах молодої держави у найскладніші для неї моменти. Наприклад, під час Шестиденної війни. Тоді між концертами Ісаак на власні очі побачив усі жахи. А ще - сотні підбитих танків СРСР, що свідчили про велику підтримку країною війни проти Ізраїлю. Після цього скрипаль відмовився їхати в Радянський Союз на вже сплановані гастролі. Не їздив музикант так само і в Німеччину - через власні переконання.

Ісаак Стерн постійно виступав для тих, хто отримав поранення під час військових конфліктів. Також скрипаль взяв участь у концерті Ізраїльського філармонічного оркестру на горі Скопус. Це був перший виступ у Єрусалимі, який було проголошено єдиною та неподільною столицею Ізраїлю.

Музикант продовжував підтримувати Ізраїль і під час війни Судного дня. У 1973 році всі гроші від його концертів пішли на благодійність, і пізніше того року коштом Стерна вдалося побудувати музичний центр у Єрусалимі.

Саме в Ізраїлі Стерн знайшов своє кохання - дівчину на ім'я Віра. Вона була людиною нелегкої долі - втікала від нацистів з Берліну до Парижу, її батько загинув у Освенцимі. Їхнє кохання було міцним та щасливим - пара прожила разом 45 років, мала трьох дітей. Двоє синів Стерна - Майкл та Девід стали відомими диригентами.

Ісаак залишив по собі понад 200 записів своєї гри, за них у 1987 він отримав премію Греммі за «визначний артистичний внесок у сфері записів протягом життя». За 60 років своєї кар'єри виступав майже по всьому світу. Серед нагород Ісаака Стерна почесні звання та відзнаки, зокрема, Гарвардського, Нью-Йорського, Колумбійського, Оксфордського, Тель-Авівського університетів.

У 2001 Стерн почав скаржитися на серце, переніс операцію на ньому, але продовжував працювати та викладатися на всі сто. Помер видатний скрипаль у Нью-Йорку, 22 вересня 2001 року.
Вічна пам'ять талановитому маестро, який залишив слід не лише в історії музики, а й у людських серцях.

Немає коментарів:

Дописати коментар