середа, 5 липня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Нещодавно у Дрогобичі відкрили меморіальну дошку на честь Праведника народів світу, котрий в роки гітлерівської окупації рятував дрогобицьких та стрийських євреїв. Його звали Ебергард Гельмріх.

Він був німцем, народився у Гамбурзі у 1899 році. Під час війни Ебергард – майор Вермахту – відповідав за продовольство та рільництво. Саме він був керівником сільськогосподарських робіт у Дрогобичі у часи Другої світової війни. Теплицю, де вирощували продукти для німецьких військових, обслуговували українці. Під прикриттям сільськогосподарського табору Ебергард і допомагав євреям, переховував їх на стрісі. А ще разом із дружиною Донатою рятував жінок. Вона жила у Берліні, він – у Дрогобичі. Гельмріх організовував для єврейок фальшиві документи та відправляв до дружини, яка розподіляла їх на роботу у німецькі сім’ї. Таким чином подружжя змогло врятувати близько 200 євреїв.

У 1965 році за «надання притулку, постачання предметів першої необхідності, фальшиві документи та організацію втечі» Яд Вашем визнав Ебергарда Гельмріха Праведником народів світу. У 1989 році таке ж звання отримала його дружина Доната.

Друзі! Подвиг німця Ебергарда та його дружини ще раз нагадує нам, що все залежить від вибору людини та її особистих якостей. І серед вбивць є янголи, які ризикували власним життям заради порятунку інших. Мета суспільства – зробити так, аби гідних людей ставало більше, а це означає, що слід плекати у собі добро, взаємодопомогу, розуміння. Ненависть та агресія – страшні речі, які руйнують не лише людські долі, а й історію. Давайте пам’ятати про це.

Немає коментарів:

Дописати коментар