понеділок, 3 липня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Цього дня у 1932 році народився Вадим Іллєнко – видатний український кіномитець. Саме він як оператор зняв такі фільми, як «Олекса Довбуш», «За двома зайцями», «Вечір на Івана Купала», «Свято печеної картоплі» та інші. Крім того, Вадим Герасимович був і режисером, зняв низку чудових кінокартин, серед яких «У синьому небі посію ліс», «Останній бункер» та інші.

Вадим Герасимович народився у місті Новомосковськ. Батько був інженером-будівельником, мама працювала по господарству. Вадим був першою дитиною в родині, згодом народилося ще двоє братів – Юрій та Михайло, які пішли шляхом старшого брата та стали видатними кіномитцями.
Мати хлопців часто згадувала, що Вадим був творчою дитиною, у 10 років мріяв грати на піаніно. Та грошей на інструмент вдома не було – тому він намалював піаніно просто на підвіконні. Він просто стояв біля нього та уявляв, як воно може звучати. Тоді батьки вирішили будь якою ціною купити синові музикальний інструмент та придбали акордеон.


Вчився Іллєнко у ВДІКу – батьки задля цього переїхали до Москви. Вадим хотів знімати кіно, а тато повністю підтримав його. Подарував синові недорогий фотоапарат і сказав: «Знімай лише те, що будеш бачити серцем». Після закінчення навчання і Вадим, і його брати повернулися до Києва – творити хотіли на Батьківщині.

Коли народилися Юрій та Михайло, старший Вадим опікав молодших. Він підтримував їхні творчі ідеї. З 1955 року Вадим Герасимович працював на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка. Сім’я все ще жила бідно, тому на свої перші гонорари кінооператор купляв братам подарунки. Михайлу він часто дарував фарби та пензлі. В одному з інтерв’ю молодший брат розповідав – одного разу брат просто приніс купу грошей, дав йому та сказав: «Витрать на фарби». Цей подарунок він запам’ятав на все життя.

Вадим Герасимович ніколи не жадав нагород та відзнак, він був щасливою людиною, бо займався тим, що любив. Він доклав руку до створення невмирущих шедеврів українського кіно. В останні роки свого життя Вадим Іллєнко хворів. Переймався, що вже не мав сил продовжувати працювати. Брат Михайло розповідав, що йому значно погіршало через ситуацію в Україні. Вадим Герасимович казав, що Росію не змогли врятувати ані Чехов, ані Толстой, ані Достоєвський. «Одна маленька людина перемогла великих», - резюмував Іллєнко.

Вадим Герасимович помер 8 травня 2015 року. Але фільми, які він знімав, продовжують приносити радість їхнім шанувальникам. Вадим Іллєнко – важлива постать в українському кіно, тому перегляньте ваш улюблений кінофільм з його доробку у його день.

Немає коментарів:

Дописати коментар