субота, 29 липня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Цього дня у 1817 році народився Іван Айвазовський – відомий художник-мариніст. Море, яке він малював, неповторне. Його картини – світові шедеври.

Іван Айвазовський народився у місті Феодосія. Його батько Костянтин – вірменин, тривалий час разом з дружиною вони жили на території Галичини поблизу Львова. Згодом переїхали до Криму. Але за кожної можливості батько приймав у себе мандрівних бандуристів, що приходили з материкової України. Їхні мелодії залишили значний слід у пам’яті Айвазовського, і в майбутньому він не раз їх відтворював.

Сім'я жила дуже бідно, тому вже у 10 років Іван був змушений піти працювати. Спершу – у кав’ярню. Але це не заважало хлопцю розвиватися – він прекрасно грав на скрипці і співав, але найбільшою радістю для нього було малювати самоварним вугіллям на стінах будинків. Ці малюнки помітив архітектор Яків Кох, який подарував Івану перші олівці і папір. Згодом Кох показав твори хлопця градоначальнику Олександру Казначеєву. Коли той став губернатором, він перевіз Айвазовського з собою до Сімферополя та віддав вчитися у гімназію.

Першим його учителем малювання Айвазовського був Йоганн Людвиг Гросс. У 1833 Іван вступив у Петербурзьку Академію мистецтв. Його талант був беззаперечним, завдяки йому та тяжкій праці Айвазовський став кращим випускником.

Після навчання Іван кілька років мандрував Європою, працював у Римі, Неаполі, Парижі, Лондоні, Амстердамі. А ще – на особисте запрошення турецького султана приїздив у Стамбул. Після цього візиту Айвазовський повертався туди вісім разів.

У 27 років Іван Айвазовський вже був художником зі світовим ім’ям. За його картинами полювали. У цей час він повернувся до Феодосії – раз і назавжди.

Для свого міста він був справжнім героєм. Там він звів собі будинок та майстерню, де проводив різноманітні виставки. А гроші від них забирав не собі, а віддавав на благочинність. У 1880 році Іван Айвазовський відкрив картинну галерею. Завдяки йому спорудили торговий порт, залізницю, музеї, а головне водопровід, який щодня надавав місту 50 тисяч відер джерельної води.

Звісно, головне натхнення для своїх картин Айвазовський брав з морської природи. Але чимало у його творчості і українських мотивів: Дніпро, степ, чумаки або ж весільні сценки. До всього, митець вільно розмовляв українською мовою. Це допомогло йому познайомитися з Миколою Гоголем у Венеції.

Айвазовський був надзвичайно працьовитою людиною. Він творив до самої смерті, до останніх годин життя – тоді він працював над картиною «Вибух турецького корабля». За життя він створив понад 6000 творів. І взяв участь у 131 виставці – справжній рекорд!

Друзі! Іван Айвазовський – це справжній талант, який назавжди залишиться в історії світового мистецтва. Але його історія – це історія свідомого чоловіка, який обожнював свою Батьківщину настільки, що віддавав їй усе можливе і під час життя, і після смерті – залишив своєму місту у спадок і будинок, і майстерню. Цей приклад надзвичайно надихає.

Немає коментарів:

Дописати коментар