вівторок, 11 липня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Сьогодні в Ізраїлі день жалоби і посту. 17 тамуза за єврейським календарем вважають днем лиха, бо у різні роки саме тоді траплялися страшні події.

Однією з них було спорудження євреями золотого тельця після виходу з Єгипту. У той час, коли Мойсей отримав на Синайській горі скрижалі Завіту, внизу люди встигли зневіритися і зрадити свого пророка і Бога. І це попри те, що вони щойно були звільнені від багаторічного рабства. Після того як Мойсей побачив людей, що танцюють навколо ідола, він розбив скрижалі об підніжжя гори Синай, вражений безвір'ям і малодушністю народу.

В цей же день, через багато років, ворогам Ізраїлю вдалося зробити пролом в стінах Єрусалиму. Минуло кілька тижнів і весь Храм був зруйнований.

Ще одне лихо 17 тамуза – капітан окупаційної армії Апустмус привселюдно спалив Свиток Тори, а у Храмі встановили ідола.

Минули століття, але ізраїльський народ пам’ятає про ці біди. Цього дня євреї постяться для того, аби розбудити власні серця, стати на шлях каяття та ще раз зрозуміти, як вчинки та помилки можуть призвести до великих бід. Люди намагаються спокутувати власні гріхи та гріхи своїх предків, які сталися через невігластво, жадобу чи дурість.

Друзі, коли ми визнаємо наші помилки – ми стаємо сильнішими та можемо попередити їх повторення у майбутньому. Я думаю українцям теж варто виділяти певний день для того, щоб згадувати та аналізувати усі серйозні біди, які трапилися на шляху до становлення нації. Для того, щоб зробити висновки і далі розвивати свою державу не повторюючи помилок минулого.

Немає коментарів:

Дописати коментар