четвер, 13 липня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Сьогодні виповнився 41 рік Олегу Сенцову – українському кінорежисеру, якого три роки тому у Криму затримала ФСБ. Сенцова звинуватили у підготовці терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 25 серпня 2015 року російський суд виніс вирок українцю – 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму, у лютому 2016 його етапували до Якутії.

Олег Сенцов народився 13 липня 1976 року в Сімферополі. Вчився у Київському національному економічному університеті, потім відкрив власний комп'ютерний клуб. Утім у 2008 році він вирішив присвятити життя кіномистецтву і став співзасновником компанії Край Кінема. Того ж року він зняв свій перший повнометражний фільм – «Гамер» про хлопців-гравців у комп’ютерні ігри. Згодом на Одеському кінофестивалі Олег представив ідею фільму «Носоріг» і почав працювати над ним. Але почався Євромайдан, Сенцов намагався організувати акції «За єдину країну» в Криму, займався постачанням продуктів українським військовим частинам, які були заблоковані.

Звісно, проукраїнська позиція митця не залишилася непоміченою. Тому Сенцова затримали 11 травня 2014 року за підозрою в тероризмі. З вимогою звільнити політв’язня виступили чимало зірок світу кіно– режисери Педро Альмадовар, Кшиштоф Зануссі, Анжей Вайда. У рамках акції Voice Project з вимогою звільнити Сенцова виступив актор Джонні Депп. Підтримала українця і акторка Меріл Стріп. 16 березня 2017 року Європарламент прийняв резолюцію «Політичні в’язні в тюрмах Росії і ситуація в Криму». У тексті резолюції міститься перелік з 30 громадян України, які «незаконно утримуються» в тюрмах на території РФ, серед них – Олег Сенцов.

У цей день я хотів би побажати лише одного, щоб українські політв’язні якомога скоріше отримали свободу та повернулися на Батьківщину. Наснаги Олегові, ми підтримуємо його та чекаємо на рідній землі. 
З Днем народження. #FreeSentsov

Немає коментарів:

Дописати коментар