пʼятниця, 23 грудня 2016 р.

Друзі!


Вітаю всіх із Ханукою!

Ханука – це єврейське свято свічок, які запалюють на честь дива, що сталося під час освяти Храму.

Сирійський цар Антіох IV у 167 році до н.е. засудив іудаїзм. Тора стала забороненою книгою, слідування єврейським законам – злочином. Більше того, двох єврейок та їхніх малюків, яким вони потай зробили обрізання, стратили. Через це спалахнуло єврейське повстання. Армія була невеликою, погано оснащеною. Утім їй знадобилося усього три роки, аби витіснити Антіоха із військом зі своїх земель. Після того, як контроль над Єрусалимом встановило військо Юди Маккавея, євреям вдалося відновити Храм.

У день його освяти потрібно було запалити менору та підтримувати її вогонь. Але олії для лампад не було, лишився лише один глечик. А виготовлення достатньої кількості зайняло б цілих вісім днів. Та все одно вирішили запалювати свічки. І вони горіли на тій олії цілих 8 днів. Це було просто диво! Тому Ханука триває саме 8 днів.

В пам’ять про це кожен вечір запалюють свічки. Розпочинається Ханука по закінченню шабату – ввечері 24 грудня. Сім’ї збираються за великим столом, бо у ці святкові дні заборонено постувати. Ласують пончиками з варенням, що називаються суфганієт та, уявіть собі, дерунами! Щоправда, вони називаються «латкес». Дітлахи саме відпочивають на канікулах, тому найбільше люблять свято саме вони. За традицією, малечі дарують безліч іграшок та грошей!

Друзі, існує мудрий єврейський вислів: «Трохи світла достатньо, аби розсіяти велику темряву.» У це велике для єврейського народу свято я закликаю вас ніколи не розчаровуватись та не зневірюватись. Дива знаходяться зовсім поряд із нами, потрібно лише сильно вірити. І вони справдяться.

Хаг урім самеах! Радісного свята світла!

Немає коментарів:

Дописати коментар