середа, 14 грудня 2016 р.

Друзі!


Сьогодні в Україні День вшанування пам'яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Людей, що намагалися врятувати світ від страшної техногенної катастрофи й нині називають «воїнами Чорнобиля».

Лише відвага та самопожертва ліквідаторів змогли мінімізувати наслідки однієї з найстрашніших техногенних катастроф у світі. Утім, заради цієї мети багатьом довелося пожертвувати власним життям та здоров’ям. Це були працівники АЕС, пожежники, військові та наймані працівники. Усього за час ліквідації через страшний радіаційний майданчик пройшли понад 650 тисяч осіб. Працювали так: приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації, їхали звідти, а на зміну їм приїздили наступні. І так по колу.

На жаль, Чорнобильська катастрофа лишила свій відбиток не лише на ліквідаторах, а й на усіх українцях. Значно погіршилося здоров’я нації. Крім цього, безліч років країна жила під загрозою руйнації саркофагу, що призвела б до чергового викиду радіоактивних відходів.

На щастя, 29 листопада завершили насування нової арки, що накриває 4 енергоблок. Цей саркофаг називається «Укриття», його будівництво тривало цілих 4 роки, а тендер на зведення взагалі оголосили ще у 2004. Будували арку за останніми технологіями декілька компаній з США, Франції та України. Коштувала нова «оборона» від радіації 1,5 млрд євро. Тепер українці зможуть спокійно зітхнути. Щоправда, лише на 100 років.

Друзі, сьогодні ми маємо вшанувати хвилиною мовчання пам’ять мужніх та відважних людей, які віддали свої життя в обмін на наші з вами. Хоча не для всіх це день печалі, бо самі ліквідатори-чорнобильці вважають його святом. Саме 14 грудня вдалося повністю підкорити радіаційного монстра та звести саркофаг над четвертим енергоблоком. Вічна вам шана, дорогі герої!

Немає коментарів:

Дописати коментар