вівторок, 27 грудня 2016 р.

Друзі!


Чи знаєте ви, що свято Хануки, яке зараз святкують усі іудеї, має співочі традиції?

Це сімейне свято зазвичай відзначають, співаючи пісень біля палаючої менори. Одним із основних символів свята є дзиґа, яка називається «дрейдл». Нею полюбляють грати не лише діти, а й дорослі.

На кожній стороні зображено букву єврейського алфавіту – «Нун», «Гімел», «Хей» та «Шин». Разом вони утворюють абревіатуру, яка перекладається: «велике чудо сталося там». За правилами гри, Нун означає нічого, Гімел – все, Хей – половина, Шин - додати ставку. Гравці кладуть до горщика ставки (це можуть бути солодощі, родзинки, копійки, тощо) та крутять дзиґу. Яка літера випаде – стільки вони й забирають з «призового фонду».

Не дивно, що одна з головних пісень Хануки називається «У мене є маленька дзиґа».

Музику для цієї дивовижної пісні написав Самуель Гольдфарб у 1920 році. Ця композиція стала чимось на кшталт «Jingle Bells» для євреїв.

Гольдфарб народився у Нью-Йорку в родині з 11 дітьми. Його батьки емігрували з Галичини. Змалку він почав грати музику та любити її. У 23 роки Самуель писав композиції для єврейського театру. Пізніше він став музичним керівником прогресивного Бюро єврейської освіти Нью-Йорка. Своєю місією він визначив представлення модернізованих версій канторських (духовних) пісень для американських євреїв, аби вони могли переосмислити їхній сенс.

«У мене є маленька дзиґа» - композиція, що стала беззаперечним хітом. Існує думка, що її мелодика вплинула на тогочасну популярну музику Бродвею та Голлівуду. Та й досі родини по всьому світу люблять співати її у дні Хануки.

Друзі, бажаю вам у ці святкові дні співати своїх улюблених пісень. Бо вони не лише піднімають настрій, а й зміцнюють дух!

Немає коментарів:

Дописати коментар