пʼятниця, 2 грудня 2016 р.

Друзі!


Сьогодні я хочу розповісти вам історію однієї з найелітніших бригад Армії Оборони Ізраїлю, що зветься «Цанханім». Це слово перекладається з івриту як «парашутист», тож думаю, що ви вже здогадалися – мова піде про парашутно-десантну бригаду.

У січні 1954 року у 890 десантний батальйон увійшов підрозділ під керуванням Аріеля Шарона. Через два роки його переформували у бригаду, яку очолив цей відомий військовий, а у майбутньому – генерал-майор ЦАХАЛу та прем’єр-міністр Ізраїлю. Перша операція «Цанахіму» пройшла 10 жовтня 1956 року. Вона називалася «Шамрон» і була надзвичайно складною. Тоді парашутисти втратили 18 людей. Особливо вирізнився боєць Ной Пінхас, який вступив у рукопашний бій із 9-ма йорданськими солдатами, за що отримав медаль «За героїзм».

З того часу бійці «Цанахіму» брали участь в тисячах рейдів, спецоперацій та повномасштабних боїв. Це – єдина бригада ЦАХАЛу, що пересувається на всюдиходах та спеціальній мобільній техніці. Не дивно, що у такий елітний підрозділ хочуть вступити безліч призовників. Конкурс на одне місце сягає 5-ти людей. Звісно, вони розуміють – служба у «Цанахімі» відкриває двері у світле майбутнє. І це не дивно, бо саме з цієї бригади вийшло 5 керівників Генштабу та 3 міністри оборони.

Насправді, високе звання бригада отримала завдяки важкій праці. Потрапити туди не легко не через привілеї, а тому, що відбувається дуже жорсткий відбір. Спершу потрібно пройти серйозні фізичні та психологічні тести. Тих, хто витримає їх, очікує наступна сходинка – над тяжкі навчання із високим навантаженням. В такому режими новобранці живуть рік. На фінальному етапі бійцю потрібно пройти 90-кілометровий марш-кидок. Саме по його проходженню новобранець врешті зможе отримати омріяний краповий берет.

Цікава і емблема бригади. Це – шфіфон, «палестинська гадюка» із крилами.

Друзі, я упевнений, що за ізраїльським зразком, українці так само мають любити та шанувати своє військо. Бо люди, які там служать сьогодні – герої. Задача на майбутнє, звісно, зрозуміла. Якомога більше різноманітних підрозділів української армії мають стати так само елітними, як «Цанахім». Аби кожен молодий українець марив служити там, а значить – захищати свою Батьківщину.

Немає коментарів:

Дописати коментар