понеділок, 19 грудня 2016 р.

Друзі!


Вітаю усіх з Днем святого Миколая! Сьогодні, як ніколи варто повірити у те, що дива трапляються.І вони зовсім близько. Розповім вам трохи цікавих фактів про це свято.

Народився Миколай у Малій Азії в родині заможних людей. Ще змалку він відчув своє призначення – служити Богу. Юнак був ученим, тож коли він переїхав до Мири, аби продовжити навчання, дядько-єпископ висвятив його на священика. Є версія, що родина Миколи була пов’язана із рибальством, тому його вважають покровителем моряків та подорожуючих. Та найбільше він відомий як Чудотворець, захисник дітей, сиріт та простого люду.

Увесь спадок батьків Миколай віддав біднякам. Існує безліч легенд і про інші його добрі справи. Наприклад, одного разу він вирішив допомогти трьом сестрам із якими ніхто не хотів одружуватись через бідність. Вночі Миколай викинув до труби димоходу три мішечки із золотими монетами, аби врятувати їхні долі. Допомагав й іншим, потай носив до будинків іграшки та теплі речі для дітей, ліки для хворих. Мовляв, саме за цю щиру допомогу його й обрали єпископом. Ще, під час паломництва до Єрусалима, Миколай на прохання подорожніх заспокоїв розбурхане море. Завдяки його молитві ожив матрос, що впав із щогли і розбився на смерть. І це – лише маленька частина історій про дива Святого Миколя.

На українській землі святого почали шанувати дуже давно. В Уставі київського митрополита Георгія (1072 р.), в 9-му правилі згадується, що у день пам'яті святого Миколи відбувалося причастя. Ще у 10 сторіччі у Перемишлі з’явилася ротонда, присвячена святому Миколаю. Пізніше на Аскольдовій могилі боярин Ольма теж збудував йому церкву. У Львові храм Святого Миколая звели у 13 сторіччі.

Відзначати День святого Миколая на Західній Україні почали у 19 сторіччі. Там традиція збереглася і у часи СРСР. Натомість у Києві вперше офіційно згадали про нього у 1990 – тоді влаштували свято для 700 діточок із багатодітних сімей.

Друзі! Я упевнений, для всіх нас цей день надзвичайно приємний. Зранку ви вже встигли потішити своїх дітей, тому маєте піднесений настрій. Та не забувайте привітати тих, кому не вистачило батьківської уваги. Ми маємо робити добрі вчинки та намагатися долучитися до виконання мрій інших людей.

«Ой, хто, хто Миколая любить,
Ой, хто, хто Миколаю служить,
Тому святий Миколай
На всякий час помагай,
Миколаю!»

Немає коментарів:

Дописати коментар